Hlavní obsah

Elitní detektiv dostal podmínku

– PRAHA

Středočeský trestní senát vedený soudcem Petrem Francem v pondělí uložil podplukovníkovi Petru Vojtěchovskému jeden rok podmíněně na tři roky. Dále mu zakázal činnost ve veřejné správě a ozbrojených složkách na čtyři roky. Soud Vojtěchovského zprostil obžaloby z úplatkářství, podvodu, porušení autorského práva.

Článek

Podle nepravomocného verdiktu vina Vojtěchoského, který pracoval jako detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, spočívá v tom, že podnikateli Karlu Kaprovi před třemi lety ukázal lustraci podnikatele Jiřího Syrovátka, jenž byl loni v listopadu nepravomocně odsouzen na 8,5 roku pro daňový podvod.

Sám Kapr byl přitom podle soudu předmětem zájmu policie a Vojtěchovský tak Syrovátku vystavil nebezpečí. "Kapr měl se Syrovátkou nějaké obchody, popřípadě účty a Vojtěchovský mu pomáhal informace bez zákonného důvodu sehnat," uvedl soudce Franc.

Dále se Vojtěchovský, který a vedl tým Mari, jenž pracoval na odhalení tzv. Berdychva gangu, provinil tím, že od policejního informátora převzal pistoli, kterou neodevzdal.

Žalobce Jan Binko se okamžitě neodvolal. Odmítl Právu cokoliv sdělit. Zřejmě je nespokojen s rozsudkem, protože požadoval pro Vojtěchovského trest vězení mezi čtyřmi až osmi lety, peněžitý trest, a zákaz činnosti na šest let. Obhájce Vojtěchovského advokát Jaroslav Jankrle naopak požadoval zproštěný obžaloby v plném rozsahu. I on si vyžádal lhůtu na rozmyšlenou. Nejzávažnější byla obžaloba z přijetí 800 000 korun úplatku od Kapra Roberta Lise, Víta Chalupy a Petra Mandíka. Soud jejich trestní oznámení a následné svědecké výpovědi před soudem označil za nevěrohodné. Mandík měl údajně dát 300 000 korun, dokonce nevypovídal ani na policii ani u soudu. Soudce Franc se kriticky vyjádřil i na adresu státního zastupitelství, které případ skoro 24 měsíců vyšetřovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám