Hlavní obsah

Řidič smrtící tramvaje dostal definitivně 4,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze v pondělí definitivně potvrdil 4,5letý trest pro řidiče tramvaje, která kvůli vysoké rychlosti na jaře loňského roku vykolejila na pražském Karlově náměstí a zabila dva lidi. Soud tak potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, který Jiřího Panenku shledal vinným z obecného ohrožení z nedbalosti.

Článek

Městský soud ale změnil druh věznice, ve které si má Panenka trest odpykat. Místo nápravného zařízení s dozorem půjde do vězení s dohledem. Zároveň dostal osmiletý zákaz řídit motorová a kolejová vozidla.

Tramvaj vykolejila 16. března 2005 kolem půl sedmé ráno na rušné křižovatce Resslovy a Ješné ulice v Praze na Karlové náměstí. Zadní vůz kvůli rychlé jízdě vykolejil a narazil do čekajících lidí na tramvajovém ostrůvku v opačném směru. Na místě zahynuli dva lidé, další tři ženy utrpěly zranění.

Objahoba žádala podmíněný trest

Odsouzený nebyl doposud nikdy trestán. Žije řádným životem, omluvil se pozůstalým. Jako řidič tramvaje pracoval 12 let. Při nehodě nebyl pod vlivem alkoholu. V okamžiku nehody jel však dvakrát rychleji, než nařizují předpisy. Po tragédii se nervově zhroutil a navštěvoval psychologa.

Po nehodě přestal řídit tramvaj a pracoval jako vrátný dopravního podniku za poloviční plat. Dopravní podnik po něm vymáhá také více jak 130 000 korun za škody na tramvaji a zastávce. Za obecné ohrožení mu hrozilo vězení od tří do deseti let. Obhajoba žádala trest podmíněný. Proti pondělnímu rozsudku se již nelze odvolat, je možné podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám