Hlavní obsah

Na Šumavě se mezi lyžaře zřítil paraglidista

Právo, pab
ŠUMAVA

Přímo na sjezdovku mezi lyžaře se v pondělí zřítil asi třicetiletý paraglidista, který se společně se svým kamarádem spustili z více než 1000 metrů vysokého vrcholu Špičák na Šumavě. Naštěstí místem, kam dopadl, v tu chvíli žádný lyžař neprojížděl . Sám paraglidista se vážně zranil a musel být transportován do nemocnice.

Článek

"Muž spadl z výšky asi deseti metrů. Utrpěl otevřenou zlomeninu ruky a je u něj také podezření na poranění páteře a pánve. Vrtulník ho přepravil do nemocnice," řekla Právu mluvčí západočeské záchranky Lenka Ptáčková.

Podle dispečera horské služby dopadl paraglidista na dojezd mezi věž, kterou využívají časoměřiči při závodech, a nástupem na sedačkovou lanovku. "Svědci uvedli, že se mu zamotal padák, když se dostal do vzdušného víru, který ho roztočil do spirály. Druhý paraglidista bezpečně přistál pod vrcholem," upřesnil dispečer.

Jak dále uvedl, paraglidisté létají z vrcholu Špičáku jen výjimečně. "Panují zde špatné povětrnostní podmínky. Vítr se zde nebezpečně točí. Plachtění tak vyžaduje obrovské zkušenosti," dodal dispečer.

Reklama

Výběr článků

Načítám