Hlavní obsah

Majitele domu vzbudila padající střecha

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Nápor sněhu nevydržel starší dům v Horních Bludovicích na Frýdecko-Místecku. O půlnoci na neděli se propadla střecha a zřítila část štítové zdi. Majitel domu, který v té době spal uvnitř, měl velké štěstí, že jej padající trosky střechy a příval sněhu nezasáhly, a vyvázl bez zranění.

Článek

"Strejda k nám přišel v noci strašně vyděšený a říkal, co se stalo. Bydlel tam sám asi šest sedm let," líčil Právu Marcel Adamec z Havířova, synovec 29letého majitele zničeného domu. "Než si něco sežene, bude bydlet u nás," dodal. Majitele domu se Právu nepodařilo kontaktovat.

Obrovský rachot v noci na neděli vzbudil sousedku nešťastníka. "Stalo se to kolem půlnoci. Slyšela jsem velkou ránu, ale netušila jsem, že je to sousední dům," popisovala žena bydlící ve vedlejším rodinném domě. "Střecha se propadla dovnitř i s tou těžkou vrstvou sněhu, pod níž už nevydržela," dodal její manžel.

Starosta Horních Bludovic Zdeněk Knyč poznamenal, že majitel domu měl velké štěstí, že se mu nic nestalo: "Spal uvnitř. Prý to bylo tak rychlé, že nestačil zareagovat a vyběhnout ven. Najednou se octl v sutinách.

Podle mne to pro něj dopadlo ještě velmi dobře." Dodal, že muž v asi sto let starém domě nyní žil již sám. Kdysi, v letech 1967 až 1978, tam byl obecní úřad a pošta. Pak byla postavena nová radnice a v devadesátých letech byl starý dům v rámci restitucí vrácen původním majitelům.

"Ti už ale před několika lety oba zemřeli a v poslední době tam žil už jen jejich syn. Je svobodný a nezaměstnaný. Pravidelně pro nás dělá na veřejně prospěšných pracích, a když sezóna skončí, je na podpoře na úřadu práce," řekl Právu starosta. Podle něj od doby, kdy byl dům vrácen v restitucích, majitelé do oprav a údržby neinvestovali. "A takhle to dopadlo," poznamenal.

Obec muži poskytne náhradní bydlení. "Nabídneme mu jeden z obecních bytů, které máme v budově bývalé školy," dodal starosta Knyč.

Pod sněhem se tento týden propadla i střecha diskontu Lidl v Ostravě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Budovu ostravského Lidlu čeká zřejmě demolice

Středeční prohledávání ruin ostravského supermarketu Lidl, kde se v úterý večer zřítila vlivem těžkého sněhu střecha, potvrdilo, že v troskách nikdo nezahynul...

Výběr článků

Načítám