Hlavní obsah

Pitr zůstává na svobodě za 15 miliónovou kauci

Právo, Novinky, apb, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Městského soudu v Praze Petr Novák ve čtvrtek zrušil zatykač na podnikatele Tomáše Pitra, který složil 15 miliónovou kauci a odevzdal pas. Pitra, který se dnes vrátil do ČR, po budově doprovázela justiční stráž, do jednací místnosti však Pitr nevstoupil v doprovodu svých obhájců, kteří zůstali v dopravní zácpě.

Článek

Po 17 hodině se advokáti dostavili. K soudu přijeli Jiří Teryngel, Helena Rejholcová, Oldřich Chudoba a Tomáš Sokol. Na jednání se dostavila i matka Tomáše Pitra. Ta nakonec kauci složila a prokázala legální původ peněz. Pitr přijel k soudu v doprovodu policie, bez pout.

Soudci Pitr slíbil, že se bude dostavovat na soudní jednání a bude se zdržovat v místě svého trvalého bydliště. Po neveřejném jednání odjel domů.

Soudce po jednání novinářům sdělil , že důvodem vydání zatykače na Pitra byl dopis "ředitele jedné české bezpečnostní složky", který vyvolal důvodné obavy soudu, že by Pitr mohl uprchnout nebo se skrývat. Podle soudce Pitr udělal chybu, když soud o své vánoční zahraniční cestě předem neinformoval.

Pitr slíbil, že spolu s Jiřím Syrovátkem uhradí škodu vymezenou rozsudkem z listopadu loňského roku, ale vinu neuznal. Syrovátko je momentálně v USA, zatykač na něj soud nevydal.

Pitr byl spolu s dalšími lidmi byl nepravomocně odsouzen za to, že od státu neoprávněně nárokoval vyplacení daně z přidané hodnoty. Po získání peněz se údajně obohatil o více jak 23 miliónů korun. Kromě toho se měl pokusit získat dalších přibližně sedm miliónů korun. [celá zpráva]

Pitr by měl příští úterý vypovídat před sněmovní vyšetřovací komisí k Unipetrolu. Přijít by měl také ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Mezinárodní zatykač byl na Pitra vydán před koncem loňského roku. V posledních dnech se zdržoval na dovolené, tvrdil, že ji plánoval už od září. Měl se vrátit 2. ledna, zdržel se ale, protože prý sháněl peníze na kauci. [celá zpráva]

Pitr již dříve oznámil, že návrat do ČR předpokládá. Soudu nabídl, že odevzdá cestovní doklady a podepíše, že neopustí Českou republiku. Se soudcem vyjednával o podmínkách návratu prostřednictvím svých obhájců. [celá zpráva]

Soudce městského soudu v Praze Petr Novák před časem uvedl, že k nabídce podmínek návratu od Pitra přidal takové, které jsou v zájmu České republiky. Jednou z nich bylo stanovení finanční kauce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám