Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval dva muže z vraždy v 50. letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupce ve středu obžaloval z vraždy dva bývalé příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB) Milana Michela a Stanislava Tomeše. Oba údajně v květnu 1957 odeslali tehdejšímu štrasburskému prefektovi André Trémeaudovi balíček s bombou, která zabila jeho manželku. Sdělil to Martin Omelka z Městského státního zastupitelství v Praze.

Článek

Oba muži původně předpokládali, že se balíček dostane do rukou prefekta na recepci k zasedání Evropského společenství uhlí a oceli, kterého se zúčastnilo i několik předních francouzských politiků. Údajnou krabici s doutníky ale rozbalila až o tři dny později Trémeaudova manželka Henriette, kterou výbuch zabil.

O podané obžalobě bude rozhodovat Městský soud v Praze. Mužům hrozí trest až 15 let vězení. Podle Omelky pracovali oba muži jako náčelník a zástupce náčelníka IV. odboru tehdejší komunistické rozvědky. V rámci takzvaných aktivních opatření zadali již zemřelému Ladislavu Kratochvílovi výrobu nástražného výbušného systému. Ten byl maskován jako krabice s doutníky a obsahoval 200 až 250 gramů acetonperoxidu.

V dubnu pak Michel bombu převezl do Francie a Tomeš spolu s Robertem Therem a Kratochvílem zajistili odeslání balíčku na adresu Trémeauda, tehdejšího prefekta departementu Bas - Rhin. Bomba ale explodovala 17. května 1957 v rukou jeho manželky. "Exploze jí způsobily odtržení levé ruky, zlomeniny pravé ruky, ztráty hmoty těla na pravé straně a levém boku, roztržení sleziny, utržení levého prsu, zlomeniny žeber a pánve a na následky těchto zranění okamžitě zemřela," uvedl Omelka.

Návrh na obžalobu podal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), který se případem zabývá od roku 1996.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám