Hlavní obsah

Nehoda nákladního vlaku omezila provoz Pendolin

– PŘEROV
Právo, Novinky, pno, František Kšajt

V úterý ráno po půl osmé zablokovala nehoda nákladního vlaku provoz na hlavním železničním koridoru v Brodku u Přerova. Na železnici vykolejil nákladní vlak jedoucí z Valašského Meziříčí do Nymburka. Provoz je v obou směrech přerušen, nikdo nebyl zraněn. Škoda je odhadnuta na několik miliónů korun.

Článek

"Doprava na trati z Olomouce do Ostravy je přerušena, vykolejené vagóny zasahují do obou kolejí," uvedl pro Novinky mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. U některých vagónů jsou nástavby utržené z podvozků. Trosky skončily až v areálu stavebnin nedaleko čerstvě naplněných propanbutanových lahví. Svědek Právu řekl, že ráno slyšel hluk, jako by nad zemí proletěl tryskáč. Dodal, že krátce před nehodou projelo v protisměru Pendolino. Pro dnešek poslední, uzávěra se týká i nejmodernějších souprav Českých drah.

"Rychlovlak Pendolino jezdí kvůli nehodě pouze mezi Prahou a Olomoucí. A jedna souprava pak mezi Přerovem a Ostravou. V Olomouci se soupravy otáčejí zpět. Je to s ohledem na to, aby bylo minimalizováno zpoždění. V úseku mezi Olomoucí a Přerovem přepravují cestující autobusy," řekl  mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Na místě nehody zasahují hasiči, policisté i pracovníci železnice. Už je tam i těžká technika, ale zatím nebyla použitá. Nejprve se odstraňuje stržená trolej. Cílem je zprovoznit alespoň jednu ze dvou kolejí, poškozen však je i svršek.

Osobní vlaky jsou nahrazeny autobusy

Nehoda zablokovala hlavní tah z Prahy přes Olomouc do Ostravy a dál do Polska i z Olomouce na Slovensko přes Valašské Meziříčí. Po obou jezdí řada mezinárodních spojů. Osobní vlaky jsou nahrazeny autobusy.

"Dálkové rychlíky na Slovensko a Polska jezdí odklonem přes Nezamyslice. Vlaky zřejmě budou mít zpoždění desítky minut až hodinu," uvedl mluvčí drah. Zástupci Českých drah odhadují, že nehoda bude mít vliv na železniční dopravu v tomto úseku zřejmě po celý den i noc.

"Z šesti vykolejených vozů bylo pět prázdných cisternových vozů a jeden kontejnerový vůz," řekl Šťáhlavský. Vykolejený vlak měl celkem 31 vozů o celkové hmotnosti 1034 tun.

"Při havárii neunikly žádné látky, byl ale stržen stožár nesoucí trolej," uvedla mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Martina Pavlíčková.

České dráhy předběžně odhadly vzniklou škoud na 27 000 000 korun.

Žena zemřela pod koly vlaku

Ani rychločinné brzdění osobního vlaku na trati Cheb-Mariánské Lázně nezabránilo smrti ženy středního věku, která v úterý po půl desáté dopoledne vstoupila na kolejiště, kde ji srazil projíždějící osobní vlak.

Vlak právě vjížděl do Mariánských Lázní a ženu na místě usmrtil. Strojvedoucí již nemohl střetu zabránit. Provoz na trati byl na téměř čtyři hodiny přerušen a uvolněn byl až před druhou hodinou odpolední.

"Neštěstí se stalo před vjezdovým návěstidlem. Vlak jel asi čtyřicetikilometrovou rychlostí. Rychločinné brzdění jej zastavilo sto metrů za střetem. Vzhledem k rychlosti vlaku a povětrnostním podmínkám je to přiměřená vzdálenost," uvedl pro Právo vrchní inspektor Drážní inspekce Milan Mašek, podle kterého není jasné, zda šlo o sebevraždu či nešťastnou náhodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám