Hlavní obsah

Na Silvestra málem umrzli na horách

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama se šťastným koncem zažil o Silvestru v Rychlebských horách mladý pár z Olomouce. Chlapec s dívkou v odlehlé horské oblasti přecenili síly, zabloudili a strávili téměř celou noc v mrazu. Po mnohahodinovém pátrání je spasili až záchranáři.

Článek

Dvaadvacetiletý mladík spolu s o tři roky mladší dívkou se poslední den starého roku rozhodli vyjet na běžkách z Paprsku, aby navštívili své kamarády na chatě u Nýznerova. Zde chtěli oba oslavit nový rok. Avšak na zcela zasněžené a v zimě nepoužívané lesní cestě v okolí Smrku na hranicích s Polskem ztratili orientaci a zabloudili.

"V lese leželo asi půldruhého metru prachového sněhu a cesta zcela splývala s okolím. Foukal silný vítr, chumelilo a teplota klesla na minus devět stupňů Celsia. Brodili se ve vysokém sněhu a nevěděli kudy kam. Chlapec navíc zlomil jednu lyžařskou hůlku," uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Mladí lidé v bezvýchodné situaci podle něj požádali o pomoc mobilními telefony, které měli naštěstí u sebe.

Záchranáři se vydali mladou dvojici hledat do nepřehledného a těžce přístupného horského terénu před pátou hodinou odpoledne, kdy už se setmělo. Nakonec se do nočního pátrání zapojilo pětadvacet lidí se dvěma lavinovými psy. "Signál je v těchto místech velmi slabý, ale se ztracenou dvojicí jsme mohli prostřednictvím telefonu komunikovat," poznamenal Klimeš.

Při hledání pomohli i policisté, kteří vystřelili několik světlic. Podle směru, ze kterého je ztracená dvojice viděla, záchranáři postupovali. "Objevili jsme je kolem půl třetí ráno. Mladík byl na tom poměrně dobře, ale dívka byla ve špatném stavu a museli jsme ji transportovat na saních. Cesta na stanici v Ramzové nám trvala další hodinu," popsal úspěšný závěr pátrací akce šéf záchranářů.

Teprve potom se zachráněného děvčete ujali zdravotníci, kteří ji převezli do nemocnice v Jeseníku. Podle Jana Wiesnera, náměstka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, byla dívka silně podchlazená. Po ošetření podepsala reverz a z nemocnice odešla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám