Hlavní obsah

Horská služba v noci zachraňovala zbloudilé lyžaře

Právo, naj,kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLÍNOVEC

Mladého lyžaře a snowboardistu hledali v noci na sobotu v okolí Klínovce a Božího Daru v Krušných horách záchranáři horské služby a z vrtulníku i vojáci. Oba jsou hospitalizováni v nemocnici v Ostrově na Karlovarsku a jejich stav je stabilizovaný. V Beskydech horská služba zachránila pět snowboardistů.

Článek

Mladíci měli namířeno z Klínovce na Boží Dar, na cestě ale zabloudili. "Našli jsme je kolem půl druhé v noci až nad Krásným Lesem. Zachránili jsme je v poslední chvíli," řekl záchranář Pavel Hrnčíř.

Armádní vrtulník vybavený pro lety v noci oba silně podchlazené mladíky dopravil na náměstí v Ostrově, kde byly připraveny sanitky. "Mladší ze zachráněných leží na dětském oddělení s omrzlinou malíčku. Staršího možná už dnes propustíme domů," uvedla lékařka interního oddělení ostrovské nemocnice Lubica Žigalová.

Do pátrání, které trvalo téměř pět hodin, se zapojilo několik skupin záchranářů na sněžných skútrech.

V Beskydech zachránili pět snowboardistů

I horská služba v Beskydech v noci na sobotu musela zachránit pětici mladých snowboardistů, která vyrazila v pátek odpoledne na Lysou horu.

"Chtěli ji sjet na svých prknech. Z vrcholu vyrazili kolem 16 hodiny, o půlnoci mobilem telefonovali o pomoc," popsal náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica. Záchranáři našli dezorientované mladíky kolem druhé hodiny v noci a odvezli je skútrem do údolí.

Přestože členové horské služby varovali kvůli půl metru nově napadaného sněhu před túrami, lidé si nedali říct. "Přeceňovali své síly. Ošetřili jsme řadu omrzlin, nedaleko Javorového vrchu jsme hledali dva běžkaře," konstatoval Pavlica.

Záchranáři varují před túrami

Záchranáři i dnes varují lidi před vycházkami do hor. Silný vítr vytváří na mnoha místech závěje. Vážná situace panuje na příjezdových cestách do beskydských rekreačních středisek. Silnice jsou ve špatném stavu a často zatarasené zapadlými auty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám