Hlavní obsah

Bývalý policejní důstojník Pichlík opět čelí více obviněním

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Rok už se táhne stíhání bývalého zástupce náměstka ředitele pražské policie pro trestní řízení Zdeňka Pichlíka. Vyšetřování za uplynulý rok nijak nepokročilo. Některá obvinění Pichlíka letos v květnu dokonce zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství. O dva měsíce později však byla vznesena nová obvinění Pichlíka a dalších osob, která jsou pravomocná.

Článek

"V červenci jsme vznesli obvinění pro návod k trestnému činu zasahování do nezávislosti soudu ve spolupachatelství, přípravu ke zneužívání pravomoci veřejného činitele ve spolupachatelství a nepřímého úplatkářství, proti dvěma osobám. Další osoba je stíhána pro zasahování do nezávislosti soudu, nepřímé úplatkářství a přípravu k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele," řekla ve středu Právu mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová.

Informace Práva, že loňská a letošní obvinění se týkají Pichlíka, bývalého elitního pražského kriminalisty Petra Šímy, advokáta Josefa Vostrejše, podnikatele Miloše Jakubíčka a Petra Kříže (uprchl do zahraničí - pozn. red.) neupřesnila. "Nemohu sdělovat médiím konkrétní jména," vysvětlila.

Trestní řízení a stížnosti

Vlekoucí se vyšetřování a nemožnost odhadnout, kdy žalobci případ uzavřou, je podle Zadražilové dáno věcnými důvody. "Největší problém je, že se nedaří vyslechnout jednoho z obviněných, který se nachází mimo území České republiky. I jeho advokát tvrdí, že o něm neví. Pátrá se po jeho pobytu.

Nelze vyloučit, že státní zástupce vydá příkaz k zatčení. Jeho trestná činnost je takové povahy, že není vhodné tohoto obviněného vyloučit k samostatnému řízení," řekla mluvčí. Vyšetřování podle ní komplikují i stížnosti obviněných.

"Je to jejich právo. Rozhodování o stížnostech si však vyžaduje čas. A to i v situacích, kdy jeden z hlavních obviněných (Pichlík - pozn. red.) si podal dvě ústavní stížnosti. Obě byly zamítnuty a jiný obviněný podal další a zatím neznáme výsledek," poznamenala Zadražilová.

Vyhodnocení odposlechů trvá

"Výsledek neznám taky. Stále tvrdím, že jsem nevinen v celém rozsahu vznesených obvinění," řekl ve středu Právu Pichlík.

Značný čas si podle kriminalistů vyžádaly přepisy a vyhodnocení odposlechů. "Jsou to okolnosti, pro které musela být vyžádána delší doba na vyhodnocení důkazů," potvrdila Zadražilová.

Advokáti a obvinění tvrdí, že o odposleších a jejich přepisech nevědí. "Neviděl jsem celý spis ani přepisy odposlechů," odpověděl Pichlík na dotaz Práva.

Někteří policisté se stále domnívají, že existuje souvislost mezi trestním stíháním Pichlíka a letošní únorovou sebevraždou jeho nadřízeného Zdeňka Janíčka. "Reálnost těchto domněnek potvrzuje i informace Práva, podle nichž si Janíček týden před sebevraždou sjednal advokáta. To nikdy předtím neudělal," míní kriminalista seznámený s případem Janíčka i Pichlíka.

"Byli jsme s plukovníkem Janíčkem dohodnuti, že pro něj budu v případě potřeby pracovat. Mohu potvrdit, že jsme o tom jednali přesně týden před jeho sebevraždou. Projednávali jsme více otázek. Víc však z důvodu mlčenlivosti nemohu sdělit," řekl advokát Miroslav Jansta (viz Právo 27. 4. .2005), který se s Janíčkem několik let znal z pracovních setkání na pražském magistrátu. Zadražilová uvedené domněnky odmítla a označila je za věcně nepřiléhavé spekulace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám