Hlavní obsah

Technař obvinil u soudu policii z brutality

Právo, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Proč se zmínka o bití neobjevila v protokolech, nedokázal obžalovaný logicky vysvětlit Oběť policejní brutality ze sebe dělal v úterý před Okresním soudem v Tachově 25letý Jiří Ammer, obžalovaný z útoku na veřejného činitele.

Článek

Ammerovi hrozí vězení od jednoho roku do pěti let za to, že 31. července během technoparty CzechTek najel na louce u Mlýnce svým vozem Opel Ascona do policisty Pavla Pubrleho z Konstantinových Lázní.

Ammer vinu odmítá, a toho že by přejel policistu, si prý není vědom. "Přijel jsem na louku pro kamaráda. Přišel ke mně policajt a vyháněl mě nevybíravými slovy. Sedl jsem do auta a chtěl odjet. Mezitím přijeli dodávkou další policajti. Tonfou mi rozbili okno a mlátili mě přes ruce. Začal jsem ujíždět. Když mě dostihli a já zastavil, vytáhli mě z auta, zmlátili, zkopali a ukradli mi paměťovou kartu z fotoaparátu," tvrdil Ammer soudu.

Znovu prý policie zmlátila Ammera týž den v budově policejního ředitelství v Tachově, kam ho převezli k výslechu. "Kopali mě, krvácel jsem z rozseknuté brady, na zemi ode mě zůstala nemalá louže krve," popisoval obžalovaný.

Vypovídal se žvýkačkou v ústech

Soudce Miroslav Vajgant musel Ammera napomenout, choval se totiž jako suverén a vypovídal se žvýkačkou v ústech. Když se ho pak zeptal, proč se zmínka o bití neobjevila v protokolech během přípravného řízení, nedokázal to obžalovaný logicky vysvětlit. "Tehdy jsem to nepovažoval za důležité," řekl jen.

Policista Pavel Pubrle, kterého Amer autem porazil, obviňování z brutality odmítá. "Choval jsem se slušně. Obžalovaný se odmítl podrobit kontrole dokladů. Snažil se ujet, a když jsem se mu v tom snažil zabránit, rozjel se přímo proti mně. Kdybych nenadskočil, předkem vozu by mi přelámal nohy. Takhle jsem naštěstí dopadl na haupnu, odrazil se od čelního skla a skutálel se jen na zem. Měl jsem naraženou ruku a nohu, k lékaři jsem ale nešel," popisoval incident.

Soud byl odročen, je totiž nutné vyslechnout asi deset svědků. Pět účastníků červencové technoparty už bylo obžalováno z útoku na veřejného činitele. Dvěma uložil soud trestním příkazem podmínky, další dva případy bude řešit tachovský soud v lednu. Dva případy projednají jako přestupky úřady v místě bydliště pachatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám