Hlavní obsah

Policie řeší případ ukradeného kocouřího šampióna

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Kocour v policejních spisech nebývá často. Teď s ním mají co dělat klatovští policisté. V neděli přijali trestní oznámení od místní šestnáctileté chovatelky koček, která tvrdí, že jí během víkendové mezinárodní výstavy v Praze jiný chovatel ukradl vítězného kocoura plemene orientální krátkosrstý, jehož cena se pohybuje řádově v desítkách tisíc korun.

Článek

Háček je v tom, že údajným zlodějem je sedmnáctiletý mladík, který dívce před několika měsíci kočičího šampióna daroval.

"Chovatel dívce kocoura věnoval s tím, že s ním bude jezdit na výstavy a propagovat tak jeho chovatelskou stanici, z níž pochází. Byli dohodnuti, že kocoura, kterého ji dal zadarmo, nechá vykastrovat a tím ho vyřadí z chovu, aby z toho neměla žádné finanční zisky," řekla Zuzana Maršíčková z Českého svazu chovatelů, která se podílela na organizaci pražské výstavy.

Podle ní po dvou měsících, kdy se kocour s dívkou sžil, změnil původní majitel názor a rozhodl se, že si kocoura vezme zpátky. "Ještě v průběhu výstavy nechal dívku, aby si s kocourem vychutnala na pódiu vítěznou šou. Potom ho vyndal z klece a vzal si ho domů," pokračovala Maršíčková. Jak dodala, případ provázely ještě na výstavě silné emoce.

"Dívka už byla na zvíře zvyklá a naopak. S původním majitelem měla uzavřenu ústní darovací smlouvu. Existuje dost svědků, kteří o tom vědí. Darování proběhlo dokonce na jedné z minulých výstav. Tam byl kocour v katalogu přihlášen pod jménem původního majitele, ale během výstavy došlo k darování a při závěrečném ceremoniálu, když na pódiu přebíral cenu vítěze, už bylo řečeno, že novým majitelem je dívka z Klatov," uzavřela Maršíčková.

Platí i ústní smlouva

Podle osloveného právníka je ústní darovací smlouva platná. "Písemná smlouva je podmínkou pouze u nemovitostí," konstatoval plzeňský advokát Jaroslav Svejkovský.

Policisté zatím prověřují všechny okolnosti. "Vyšetřujeme to jako krádež. Obvinění mladíkovi z trestného činu zatím sděleno nebylo," uvedl zástupce klatovského policejního ředitele Karel Fořt.

Majitelka kocoura nebyla v pondělí k zastižení. "Odjela. Určitě ji ta ztráta trápí. Kočky pro ni znamenají všechno na světě," řekla babička okradené chovatelky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám