Hlavní obsah

Požár haly spolykal 25 miliónů

Právo, ČTK, Ladislav Schejbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Škodu za zhruba 25 miliónů korun způsobil v pondělí v časných ranních hodinách požár haly italské firmy na výrobu tkaniček v Dolních Ředicích na Pardubicku. Požár vypukl krátce před třetí hodinou ráno, po necelých dvou hodinách se jej podařilo hasičům dostat pod kontrolu. Zcela zlikvidovat se ho hasičům podařilo až během dne.

Článek

Hasiči zatím nezjistili cizí zavinění požáru, přesto jej nevylučují. "Vyšetřování je teprve na počátku," řekl Právu vyšetřovatel hasičů. Na likvidaci pracovali profesionální hasiči z Holic a dobrovolní hasiči ze Sezemic, Holic, Býště a Dašic.

"Při příjezdu jednotek na místo z oken objektu již šlehaly obrovské plameny. Hasiči museli pracovat v dýchací technice a jelikož bylo zapotřebí velké množství dýchacích přístrojů, na místo bylo povoláno protichemické vozidlo z Pardubic, v němž je umístěna dýchací technika právě pro tyto mimořádné události. Hasičům velmi komplikovala hašení konstrukce objektu, která se při požáru začala bortit," popsala likvidaci požáru krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

"Likvidace není vůbec jednoduchá. Stěny objektu hrozí zřícením, navíc je celý prostor nadále zamořen hustým kouřem. Do poledne bychom snad měli ukončit všechna potřebná opatření, aby nedošlo k dalšímu vznícení. Pokud bychom nezasáhli, požár by zasáhl i sousední halu. Takto to odnesla pouze okna," uvedl velitel zásahu Milan Rys z holického hasičského záchranného sboru.

Výroba je zastavena, dokud se nepodaří zprovoznit druhý objekt. Obnovení se předpokládá počátkem příštího roku. "Musíme vyřešit plyn, protože hlavní přípojka byla na hale, co shořela, a je mimo provoz," uvedl vedoucí výroby František Brandýský. Podnik je podle něj pojištěn. Zaměstnává 13 lidí, propouštět nebude. Zhruba 90 procent výroby míří do Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám