Hlavní obsah

Požár ubytovny a smrt čtyř lidí zavinil nájemník

Právo, Novinky, Petr Knötig
BRNO

Brněnský městský soud ve čtvrtek potrestal dělníka Zdeňka Vrbase tříletým vězením s odkladem na pět let za to, že loni v březnu svojí nedbalostí způsobil v Brně-Bystrci požár dělnické ubytovny, v níž zahynuli čtyři lidé. Majitele objektu Aleše Vejplacha, který podle policie nezajistil dodržování bezpečnostních předpisů v ubytovně, soud obžaloby z obecného ohrožení zprostil.

Článek

V případě Zdeňka Vrbase je i tak trest velmi mírný, což si obžalovaný i jeho obhájce uvědomovali a proto také s trestem souhlasili. Protože s ním souhlasil  státní zástupce, je tento trest pravomocný. Před soud se však ještě postaví zproštěný Vejplach, protože s osvobozujícím rozsudkem se žalobce nehodlal smířit a podal odvolání ke krajskému soudu.

"O vině Zdeňka Vrbase nemá soud žádných pochyb. Podle důkazů porušil protipožární předpisy a v rozporu s ubytovacím řádem kouřil na pokoji, kde bylo také ohnisko požáru. Potvrdili to jak svědci, tak i znalci, kteří shodně ukázali na jeho pokoj číslo 24. Při požáru pak sice zemřeli tři muži a žena, ale smrt ženy mu nemůžeme přičíst k odpovědnosti, ta mohla odejít, ale vrátila se," uvedla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská.

Uhořelá žena se chtěla vrátit pro přítele

Podle předsedkyně senátu pak nemohl soud potrestat provozovatele ubytovny, protože smrt lidí nebyla v příčinné souvislosti s chybami, které při zajištění únikových cest udělal. "Nouzový východ byl utěsněn montážní pěnou a ve východu bránil i nábytek. Nikdo se však k těmto dveřím kvůli plamenům nedostal a proto není možné mu přičíst vinu na jejich smrti," dodala Bordovská.

K požáru ubytovny došlo v noci na 3. března v ulici Jakuba Obrovského, kdy Zdeněk Vrbas kouřil na pokoji a s hořící cigaretou usnul v posteli. Požár se začal velmi rychle šířit a ubytovaní dělníci vyskakovali ven z oken. Žena, která v ubytovně uhořela, stačila ještě vystrčit ven své dvě děti a když se dobrovolně vracela pro svého přítele, nadýchala se zplodin a uhořela. [celá zpráva]

Vejplach: Cítím se nevinen

"Je mi hrozně líto lidí, kteří tam zemřeli, ale já jsem splnil všechny podmínky, aby se něco takového nestalo. Na místě byly v pořádku jak hasící přístroje, tak i hydrant a vedle dveří k únikovému východy byly klíče ve skříňce a každý si mohl odemknout. Událost se velmi dotýká mého života, ale já se cítím nevinen," uvedl provozovatel ubytovny Aleš Vejplach.

Zda tedy zůstane bez trestu, ukáže až odvolací řízení před senátem Krajského soudu v Brně, který bude projednávat odvolání státního zástupce. Pokud odvolací soud rozhodne, že i Vejplach je vinen, může ho poslat do vězení na 3 až 10 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám