Hlavní obsah

O technoparty svědčit nechtějí

Právo, Jaroslav Veselý
TACHOV

Soudci Janu Křížovi z Okresního soudu v Tachově dochází trpělivost, ani napotřetí nemohl ve středu ukončit kauzu 36letého Romana Tomáše Vainera, obžalovaného za škody při loňském CzechTeku u Boněnova na Tachovsku. Nepřišli totiž opět svědci, na které čekal. Vainer, přezdívaný Docent, je jediný obžalovaný. Může jít až na tři roky do vězení za poškozování cizí věci. Vinu popírá.

Článek

Soud mu opak zatím nedokázal, a to i proto, že nevyslechl všechny svědky. Soud se dosud nedočkal ani výpovědi Constantina Pleského, kterému podle jeho tvrzení pozemky u Boněnova zničené CzechTekem patří. Advokát Vainera tvrdí, že na nich žádná škoda nevznikla, protože kopřivy, bodláky a jiný plevel na ní rostly už před CzechTekem.

Soudce rozčílila nepřítomnost svědka

Soudní znalec Josef Krásný naopak ve svém posudku tvrdí, že nebýt technoparty, nikdy by tolik plevele na louce nebylo. "Plevel vytlačil běžnou trávu. Škodu za tento výpadek a nutnou obnovu travin jsem vyčíslil na 770 tisíc," spočítal.

Soudce Jana Kříže nepřítomnost Pleského rozčílila. "Předvolání k soudu přijal jeho advokát, vrátila se mi dodejka s Pleského podpisem. Stejně tu ale dnes není," zlobil se. Nevyloučil proto, že nechá obsílky doručovat policií.

Vyjednával jsem s policií, ale technoparty jsem neorganizoval

Vainer škodu nehodlá zaplatit a trvá na své nevině. "Technoparty jsem neorganizoval. S internetovými stránkami, kde bylo jako cílové místo Boněnov, nemám nic společného. Vyjednával jsem na místě s policií, ale jen proto, abych předešel problémům," tvrdí obžalovaný.

Na CzechTek se od 30. července do 3. srpna 2004 sjelo 15 tisíc lidí z celé Evropy. Při technoparty zabrali technaři více než sto hektarů luk. Akci ukončil až zásah policejních těžkooděnců. Soudní líčení bylo odročeno na leden příštího roku. *

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám