Hlavní obsah

Do vězení za obchod s padělanými obrazy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 7,5 roku do věznice s ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci důchodce Tibora Pinkavu (63) za obchod s padělanými obrazy slavných mistrů. Potvrdil tak verdikt olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě z letošního 1. dubna. Druhý obžalovaný v této kauze, pracovník Technických služeb Olomouc Pavel Chadraba (52), který vyvázl s tříletou podmínkou a desetiletým zákazem činnosti, se práva na odvolání vzdal.

Článek

Pinkava se s dalšími rodinnými příslušníky a známými pokoušel prodat padělky obrazů mimo jiné Rubense, Cézanna, Friedricha a Gauguina. Policejní komando zadrželo skupinu předloni v létě v uzavřeném penziónu v Savíně na Litovelsku poté, co její členové prodali za 15 miliónů korun falzifikát díla německého malíře Caspara Davida Friedricha Alpská krajina s hradem.

Znalecký posudek na něj vyhotovil Chadraba, přičemž ho ocenil jako Friedrichovo dílo z 19. století na 62 miliónů. Podle Národní galerie však druhořadé plátno z jiného období dodatečně označené podpisem mistra má cenu jen pět tisíc korun.

Kriminalisté skupinu delší dobu sledovali a odposlouchávali a nakonec do Savína poslali svého tajného agenta. Ten se vydával za zájemce o koupi penziónu a při té příležitosti projevil zájem i o některé obrazy, které visely na stěnách. Ve chvíli, kdy se předávaly peníze, zadrželi obyvatele penziónu policisté.

Pinkava jakoukoliv vinu odmítl s tím, že obrazy nejsou jeho majetkem a ani je k prodeji nenabízel. Soudu tvrdil, že šlo o rasovou diskriminaci jeho a jeho rodiny, jelikož je Rom, a že jde o komplot proti jeho osobě vyvolaný tím, že v jiné trestní věci v Hradci Králové byl zproštěn obžaloby.

"Krajský soud řádně provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Obžalovaný se snažil prodávat padělky již několikrát. Vstup policejní osoby nebyl spouštěcím mechanismem jeho nezákonného jednání," řekl mino jiné ve zdůvodnění rozsudku předseda olomouckého soudního senátu Ivo Lajda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám