Hlavní obsah

Muži dostali za loupež 12 a 13,5 roku vězení

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Za loupež šestnácti miliónů korun z vozidla bezpečnostní agentury Securitas ČR, které bylo přepadeno v lednu ve Frýdku-Místku, vynesl ve středu ostravský krajský soud vysoké tresty. Jan Grábl (35) a Petr Šimulák (48) mají za mřížemi strávit dvanáct let, jejich komplic Zdeněk Ševčík (36) o rok a půl déle.

Článek

Všichni ale tvrdí, že k obvinění přišli jako slepí k houslím a žádné peníze nevzali. "Jsem obviněn za něco, co jsem nespáchal," řekl například Šimulák. Podle soudce Karla Gila sice proti žádnému z obžalovaných neexistuje jednoznačný důkaz, nepřímých důkazů je ale dostatek. "Všechny nepříkmé důkazy tvoří logický celek a neumožňují jiné vysvětlení než to, že trestný čin spáchali právě obžalovaní," řekl Gil.

Skupina maskovaných pachatelů přepadla dodávkové auto plné peněz hned ráno nedaleko frýdecko-místecké pobočky České spořitelny. Na málo frekventovaném místě vozidlu ochranky vjeli do cesty jiným autem.

"Ozbrojení muži přistoupili k našemu autu a začali nám bušit do oken," popisoval jeden z členů přepadené ochranky. Dvojčlenná posádka nakonec dostala strach a z vozidla vystoupila.

Pachatelé je přinutili odkódovat zavazadlový prostor a zmizeli i se schránkami plnými peněz. Trojici policisté zatkli po 2,5 měsíce vyšetřování. Podle obžaloby se na loupeži podílel ještě čtvrtý člověk, toho se ale nepodařilo najít.

Reklama

Výběr článků

Načítám