Hlavní obsah

Uprchlý vězeň Čabrada je ve francouzské vazbě

Právo, Novinky, pab, apb

Uprchlého vězně z plzeňské věznice na Borech Romana Čabradu zadrželi policisté ve francouzském Nice. Zatkli ho ve středu v 6:05 hodin. Informaci Novinkám potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Francouzká prokuratura na něj ještě ve středu večer uvalila vazbu.

Článek

Čabrada utekl z vězení spolu s Rostislavem Roztočilem 8. listopadu. Roztočila policisté dopadli 12. listopadu v Německu. Policisté zjistili, že oba muži společně cestovali až do Vídně, kde se jejich cesty rozešly.

Zatímco Roztočil odjel do Německa, kde byl následně zadržen, Čabrada prchal dál přes Itálii a Španělsko do Francie. V té době již kriminalisté jeho pohyb monitorovali.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce Česko požádá o vydání Čabrady. Odhaduje, že zpět ve vězení v ČR by mohl být v řádu týdnů. Do té doby bude zřejmě Čabrada ve vydávací vazbě v Nice. O jejím uvalení rozhodl v podvečer zástupce místního prokurátora Jean Coutton. "Teď se bude čekat, až Česko pošle žádost o vydání, a pak bude procedura pokračovat před odvolacím soudem v Aix-en-Provence," řekl ČTK Coutton.

Podle něj nemá Čabrada proti vrácení do ČR námitek. Zajímal se prý jen o to, jaké bude v cele pohodlí.

Ukrýval se v přístřešku na pláži

"Víme, že Čabrada se ukrýval v přístřešku na pláži. Zřejmě mu dobře nebylo, protože je v Nice jen pět stupňů nad nulou," upřesnila Kosinová. Uvedla, že v pátrání napomohli také čeští zástupci v Europolu a v Eurojustu.

"Francouzští partneři postupovali podle našich informací o místě pobytu Čabrady v Nice. Na jejich základě ho pak ráno pět minut po šesté zadrželi. Detailní informace nám francouzští policisté ještě nepředali," řekl Právu náměstek ředitele úřadu kriminálky na policejním prezídiu Ladislav Kadeřábek.

Uvedl, že vypátrání a zadržení umožnila velmi úspěšná spolupráce skupin cíleného pátrání na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a na policejním prezídiu ve spolupráci s českou národní kanceláří Sirene (zajišťuje přímou komunikaci a tok informací s národními kancelářemi členských zemí Evropské unie) "Velmi napomohla také právní pomoc západočeského krajského státního zastupitelství," poznamenal Kadeřábek. 

Česko požádá Francii o vydání zpět do ČR

Pavel Zeman z mezinárodního odboru Nejvyššího státního zastupitelství předpokládá, že bude Čabrada vydán do Čech jak pro výkon trestu, tak pro maření výkonu úředního rozhodnutí.

"Pokud vydávací řízení francouzská strana spojí do jednoho a bude se řídit Evropským zatýkacím rozkazem, může být Čabrada vydán do deseti dnů za podmínky, že s tím bude sám souhlasit. Jinak je stanovena základní lhůta šedesáti dnů na rozhodnutí orgánu, který rozhoduje o vydání. Ta může být ještě prodloužena maximálně o dalších třicet dnů," vysvětlil Zeman.

Podle něho nyní Česká strana musí do Francie poslat originál zatykače a poté oficiální žádost o vydání s důkazními materiály.

Měl vyjet do Thajska

Roztočil byl zadržen německou policií 12. listopadu, následně byl vzat do vazby. [celá zpráva] V současnosti probíhá řízení o přípustnosti jeho vydání do Česka, kde se zvažuje znovuobnovení jeho procesu. Soud bude v této otázce opět jednat 20. ledna.

V polovině listopadu policie oznámila, že Čabrada již není na českém území a nejspíš má namířeno do jednoho ze států jižní Evropy, pravděpodobně do Španělska či Itálie s tím, že mělo být jeho záměrem vycestování do Thajska. [celá zpráva]

Dozorči k útěku nepomáhali

Čabrada s Roztočilem utekli schováni v bedně na nákladním vozidle 8. listopadu dopoledne. Bezpečnostní mechanismy ve věznici však odhalily útěk až po několika hodinách, proto bylo rozsáhlé pátrání zahájeno až odpoledne téhož dne. [celá zpráva]

Kvůli útěku bylo přijato mnoho personálních a kázeňských trestů. Ředitel Vězeňské služby Luděk Kula odvolal ředitele věznice na Borech Jaroslava Zemana a potrestáni byli i další pracovníci věznice.

Vyšetřování nicméně ukázalo, že dozorci při útěku trestanců nepomáhali. Kromě nového ředitele se na Borech změnila bezpečnostní opatření, která mají dalším podobným případům zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám