Hlavní obsah

Případ Lenky Čtvrtníčkové se opět vrátí do Prahy

– BRNO
Právo, Novinky, Petr Knötig

Vážně pochybení při posuzování důkazů a jejich velmi lehké hodnocení znamenalo hrubé porušení zákona v neprospěch dvaatřicetileté Lenky Čtvrtníčkové, která byla obžalovaná z pokusu vraždy druha a napomáhání loupeže. Rozhodl o tom v úterý senát Nejvyššího soudu ČR v Brně (NS), který případ vrátil k novému projednání k Městskému soudu v Praze a zrušil i pravomocný rozsudek Vrchního soudu v Praze.

Článek

Lenku Čtvrtníčkovou státní zástupce v květnu 2003 obžaloval z pokusu vraždy svého druha, ústeckého podnikatele Romana Vršeckého, kterému podle obžaloby dávala do vitamínů CETEBE léky na srdce. Toto odhalily odposlechy telefonátů, ve kterých se Vršecký svěřil s obavami o sebe.

Čtrvtníčkovou policie stíhala i za to, že v roce 2001 měla najmout lidi, kteří ji demonstrativně  svázali, napadli Vršeckého a sebrali mu věci za víc jak dva milióny korun.

Dva roky pak byla na Městském soudu i Vrchním soudu v Praze nařízena líčení, která střídavě vedla k částečnému zproštění a zase odsouzení až případ letos v květnu ukončil vrchní soud trestem na 10 a půl roku. To se však nelíbilo ani Čtvrtníčkové, ani ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi, kteří shodně podali mimořádné opravné prostředky v její prospěch.

Čtvrtníčková: Jsem nevinná

"Stížnost pro porušení zákona podané ministrem spravedlnosti a současně i dovolání obviněné jsou na místě. Oba soudy se nedostatečně vypořádaly s důkazy, zejména pak s obsahem těžkých kovů v moči poškozeného a také s otázkou, jak se do jeho těla tyto kovy dostaly. Městský soud měl ve svém jednání procesní vady a dostane instruktivní rozhodnutí, které ho bude vázat naším právním názorem," uvedla předsedkyně senátu NS Danuše Novotná.

"Já k tomu nemám co dodat, jsem nevinná, ničeho jsem se nedopustila," uvedla Lenka Čtvrtníčková soudcům NS v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám