Hlavní obsah

Ani po deseti letech nejde případ Pragobanky k soudu

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žalobkyně stále nemá znalecký posudek, který zadala před dvěma roky Téměř před jedenácti lety podala Pragobanka trestní oznámení na úvěrový podvod. Kriminalisté odhalili, že jde o mnohem rozsáhlejší trestnou činnost se stamiliónovou škodou. Vyšetřování však stále neskončilo. Soud totiž obžalobu dvakrát vrátil k došetření, takže případ stále leží na pražském městském státním zastupitelství.

Článek

Mezitím záhadně zemřela žalobkyně Stanislava Kozubková, která původně vyšetřování dozorovala, spáchal sebevraždu vyšetřující policista Tomáš Beneš, další vyšetřující policisté, Evžen Kolín a Roman Pavlík, přežili pokusy o kriminalizaci a obviněný Petr Šebesta byl zavražděn.

"Obžalobu stále nemohu podat, protože nemám od znalce posudek, který jsem podle pokynu soudu zadala před dvěma lety," vysvětlila Právu jednu z příčin průtahů žalobkyně pražského městského státního zastupitelství Dagmar Máchová. Pokyn k doplnění žaloby o znalecký posudek vydal místopředseda pražského městského soudu Luboš Vlasák.

"Je pro mě neomluvitelné, jestliže posudek ještě není. Další doplnění důkazů soud nevyžadoval. Nechápu, proč nebyl osloven jiný znalec," řekl Vlasák. Podle něj nevyužila Máchová sankcí vůči znalci za průtahy. "Je povinná hlídat lhůty. A mohla požádat o odvolání znalce z funkce," zdůraznil.

Znalec: Něco už neexistuje

Máchová zadala vypracování znaleckého posudku na hodnotu nemovitostí, které sloužily k podvodům, 2. prosince 2003 Znalecké organizaci Info 7 a znalci Petru Bezděkovi. "Půl roku jsem byl vážně nemocen se zrakem. Případ není jednoduchý, protože jde o nemovitosti, které nebyly v dokumentaci jasně vyznačeny, takže je bylo nejprve třeba vyhledat. Jde o patnáct objektů. Některé nemovitosti už navíc neexistují. Jako třeba bývalé gymnázium v Chebu," vysvětlil problémy Bezděk. Slíbil, že se pokusí do konce letošního roku posudek Máchové předat.

Neúspěšná obžaloba Máchové v kauze úvěrových, znaleckých a dalších podvodů, vyvolaná podnětem Pragobanky, není jediná. "Před pěti lety mně soudce Vlasák ve stejné věci vrátil obžalobu k došetření. A to proto, že se objevily ještě dva skutky spojené s touto kauzou, které měly být vyšetřeny a zahrnuty do obžaloby. Podala jsem proti rozhodnutí stížnost, ale pražský vrchní soud ji zamítl," řekla Právu žalobkyně Marie Soldátová, autorka obžaloby z roku 1999.

Vrchní soud před pěti lety neuznal její argumenty, podle nichž soud mohl rozhodnout o předmětu obžaloby a zahájit soudní líčení s tím, že o uvedené dva skutky mohla být obžaloba rozšířena.

Soldátová před šesti lety obžalovala z mnohamiliónových úvěrových a dalších podvodů podnikatele Petra Šebestu, Miloslava Tikovského, znalce Jiřího Bořkovce, advokáta Zdeňka Míku, Jiřího Michálka a Miloše Březinu (původně Horák). Konečná verze obžaloby Máchové bez znaleckého posudku nemůže být známa. A tak se až nejdříve příští rok dozvíme, proti komu bude směřovat.

Mrtví a kriminalizovaní

Vyšetřovatelé podnětu Pragobanky Beneš a Pavlík s dozorovou žalobkyní Kozubkovou již v březnu 1995 zjistili, že tunelování bank bylo mnohem rozsáhlejší. Nabyli podezření, že kontakty pachatelů směřují do politické oblasti.

Kozubková proto i s ohledem na rozsáhlost případu a výši škody doporučila, aby vyšetřování pokračovalo formou vazebního trestního stíhání podnikatelů Františka Mrázka, Miroslava Provoda mladšího, Petra Šebesty, Miroslava Tikovského a dalších osob. Vazebního stíhání se však nedožila. Podle kriminalistů pražské mordparty ji jednoho večera 1995 našli sousedé v Masné ulici č. 15 v Praze 1 mrtvou. Zemřela na cestě domů.

"Nikde se nedočteme, kde a s kým prožila poslední hodiny života. Měla něco popito, protože měla v krvi 1,8 promile alkoholu. Nevíme, zda ji v den smrti někdo nesledoval, nebo na ni číhal s útočným záměrem. A tak závěr zněl, že cizí zavinění nebylo zjištěno," řekl Právu bývalý policista pražské mordparty.

Sebevražda policisty byla šokem

Dodal, že pro něj je v souvislosti s vyšetřováním tunelování bank stále záhadná i smrt policisty Beneše. "Byl mladý, plný života a odhodlání dostat tuneláře za mříže. A najednou se 30. března 1995 okolo půl páté ráno v policejní služebně v Praze v Bartolomějské ulici zastřelil. V situaci, kdy mělo dojít k rozsáhlému zatýkání tunelářů. Pro všechny to byl šok," poznamenal.

Třetím mrtvým v kauze tunelování bank je Šebesta. Toho před dvěma lety zavraždil v luxusním areálu Vystrkov na Orlické přehradě neznámý vrah. Šlo o mafiánskou vraždu, protože pachatel vtiskl do dlaně mrtvého nábojnici. Šebestova smrt vyhovovala jak tunelářům v kauze žalobkyně Máchové, tak obviněnému miliardáři Radovanu Krejčířovi, v jehož případě Šebesta vystupoval jako utajený svědek.

Stále neobžalovaní tuneláři mohli díky volnému pohybu na svobodě zaútočit proti kriminalistům Pavlíkovi a Evženu Kolínovi, kteří je vyšetřovali. Kolína dostal před soud podnikatel Tikovský. Udělal to jednoduše. Podle tvrzení Inspekce ministra vnitra od Tikovského převzal 180 tisíc korun, údajně určených osobě, které měl splatit více než milión korun. "Kolín byl předem obětován.

Tehdejší tiskový mluvčí ministra vnitra Jan Šubert totiž prohlásil, že Inspekce ministra vnitra získala důvěryhodné poznatky o tom, že vyšetřovatel podnikatele vydírá. To stačilo k zastrašení řadových policistů," řekl o podivnostech případu pražský kriminalista. Kolín po čtyřech letech svou čest obhájil u soudu. "Byl zproštěn viny v plném rozsahu," řekl mi minulý týden Kolínův obhájce Richard Maleček.

Jak se tunelovaly banky

Úvěrové podvody v letech 1991 až 1994 byly v podstatě prosté. K vylákání desetimiliónových úvěrů bank stačilo koupit za pár miliónů nějaký objekt, zajistit, aby spřízněný znalec mnohonásobně zvýšil v posudku jeho hodnotu, a jít do banky s podnikatelským záměrem a se žádostí o úvěr.

Majitel firmy po obdržení úvěru záměr nerealizoval, úvěr nesplatil a zadluženou firmu prodal jiným osobám, většinou bílým koňům.

Úder proti kriminalistu Pavlíkovi začal v létě 1996 směnečným formulářem na 30 tisíc korun. Kopie formuláře byla přiložena k dopisu Tikovského jako důkaz vydírání Pavlíkem. Dopis zaslal Tikovský ministrovi vnitra Grulichovi, šesti policejním funkcionářům a médiím. Vyšetřování prokázalo, že Pavlík nepochybil, ale kauzu tunelářů už dál nevyšetřoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám