Hlavní obsah

Soudce v kauze Berdych z vazby nikoho nepropustil

– STŘEDNÍ ČECHY
Právo, Pavel Blažek

Středočeský soudce Petr Franc v pondělí při rozhodování o soudních vazebních lhůtách nepropustil na svobodu žádného z obžalovaných v kauze brutálního gangu okolo Davida Berdycha. Tento gang začne soudit v únoru.

Článek

"Rozhodoval jsem o vazbách v osmi případech, u nichž končí tříměsíční lhůta. Důvody soudní vazby zde trvají. Jen v jednom případě jsem vazbu ukončil a umožnil tak výkon trestu," odpověděl na dotazy Práva soudce. Tím, kdo byl převeden do výkonu trestu, je Josef Kunstát alias Indián.

"Mohu potvrdit, že se tak stalo," řekl Právu Kunstátův obhájce Jaroslav Ortman. Jeden z obhájců 36 obžalovaných v kauze Berdychova gangu Právo upozornil, že si soudce Franc uvolnil ruce pro vynesení mimořádných trestů nad 15 let vězení až doživotí.

"Udělal to po prostudování spisu tak, že upozornil všechny obžalované a tím i jejich obhájce, že může dojít ke změně právní kvalifikace u loupeží do třetího odstavce se sazbou 10 až 15 let. Další změnou právní kvalifikace může být označení trestné činnosti obžalovaných za trestnou činnost spáchanou ve zločinném spolčení. To pak soudu umožní uložit mimořádné tresty včetně doživotí. Mohu říci, že to obžalované vyděsilo," vysvětlil Právu advokát, který si nepřál být jmenován. "Nemám souhlas mandanta hovořit s médii," podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám