Hlavní obsah

František Příplata nebude vydán do Rumunska

Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský krajský soud v pondělí rozhodl, že podnikatel František Příplata nebude vydán do Rumunska, kde byl odsouzen za podněcování k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana v roce 2000. V tamním vězení si měl odpykat osmiletý trest, ale před jeho výkonem utekl z obav o svůj život do vlasti. Rumunsko požádalo o jeho vydání.

Článek

"Jsem šťastný. V Rumunsku by mě čekala smrt," uvedl Příplata krátce po rozhodnutí soudu. "Po právní stránce toto nebyla nijak složitá záležitost. Prostě nevydáváme vlastní občany," řekl soudce Jaromír Papírník, který se kauzou zabýval. Žalobce i obhájce se na místě vzdali práva podat odvolání - rozhodnutí je tedy pravomocné.

O žádosti sice rozhodl brněnský soud, ale představitelé ministerstva zahraničí v uplynulých dnech prohlásili, že Příplata je v Česku legálně a vydán do Rumunska nebude. "Trestní řád jasně mluví o tom, že Česko své občany k trestnímu stíhání do cizích zemí nevydává," uvedl Příplatův advokát Petr Novák.

Dnešní soud se odehrál za zvýšených bezpečnostních opatření. Stovky Rumunů v minulosti hrozily, že si pro Příplatu přijedou. Mnozí kvůli tomu žádali o urychlené vydání cestovního pasu.

Příplatu může čekat trest v ČR

Příplata uprchl z Rumunska koncem letošního července. Nejprve se dostal do Maďarska a poté na svůj občanský průkaz přicestoval do České republiky. Tvrdí, že je nevinen.

Pro Příplatu dnešní rozhodnutí neznamená absolutní tečku za jeho spory s rumunskou justicí. Ta totiž ještě může požádat, aby české soudy uznaly rumunský rozsudek a aby si Příplata odpykal trest ve své vlasti. Dále může Rumunsko požádat o to, aby české soudy samy posoudily podíl Příplaty na smrti Sahleana a vynesly nový verdikt. Nic z toho se ale podle soudce zatím nestalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám