Hlavní obsah

Dopadli bandu padělatelů peněz

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravští kriminalisté dopadli šestičlennou bandu mladých mužů ve věku od 20 do 22 let, kteří na počítači vyrobili falešné dvoutisícovky a pětistovky v hodnotě 205 tisíc korun. Peníze vyrobili jednorázově s cílem koupit za ně osobní auto Peugeot od náhodného prodejce. Po koupi auto ihned prodali za 110 tisíc korun, které si rozdělili. Podle stanoviska České národní banky přitom šlo o méně zdařilé padělky.

Článek

Zadržení muži se přiznali, že peníze vyrobili jen s cílem koupit auto, které zpeněží a zisk si rozdělí. Policisté zatím nemají poznatky, že by falešné peníze tiskli už dříve. Za padělání peněz, občanských průkazů a podvod jim hrozí pobyt ve věznici na 5 až 10 let.

"Vše začalo na jaře, kdy si domluvili na Vysočině koupi osobního auta. Ke schůzce došlo na parkovišti ve večerních hodinách, kde majiteli auta přepočítali peníze a odjeli v koupeném autě. Prodejce až doma zjistil, že má sice 200 tisíc korun, ale ve falešných bankovkách. Vyšetřování nás pak dovedlo k partě, která měla mobilní počítačovou výrobnu bankovek se sídlem v Brně," uvedl kriminalista Marek Fryšták z jihomoravské policejní správy.

Při prověřování dalších okolností kriminalisté zjistili, že peníze měli nascanované v počítači a tiskli je na barevné tiskárně buď jednostranně a slepovali je, nebo je tiskli oboustranně. Stříbrný proužek na ně nalepili až potom. Vyrobili tak 80 bankovek v hodnotě 2 tisíce a 54 bankovek v hodnotě 500 korun. Některé bankovky si nejprve vyzkoušeli při placení v nočních klubech a na benzínkách.

"Po zadržení bandy jsme zjistili, že jde o nemajetné mladé muže, kteří mají malé příjmy a mají buď základní vzdělání nebo výuční list. Až na jednoho z nich mají všichni čistý trestní rejstřík. Jeden z nich bydlel v Brně, kde měl dílnu na výrobu bankovek a ostatní v okolí. Nyní jsou čtyři ve vazbě a dva čelí stíhání na svobodě," dodal Fryšták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám