Hlavní obsah

Vězeň Čabrada je měsíc na útěku

Novinky, pno, Novinky, pab, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Romanovi Čabradovi, který spolu s Rostilavem Roztočilem uprchl 8. listopadu z věznice v Plzni na Borech, se již měsíc daří unikat spravedlnosti. Ani po třiceti dnech se policii nepodařilo zadržet odsouzeného nebezpečného vraha. Zdá se, že stopy po něm vyhasly.

Článek

"Žádné nové informace v pátrání po uprchlém Čabradovi nejsou k dispozici," řekla Novinkám mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Zatím bez konkrétního viníka, který by nesl trestní odpovědnost, pokračuje také vyšetřování okolností útěku obou odsouzených vrahů z plzeňské věznice. "Policie mi předložila vyšetřovací spis s nashromážděnými důkazy, se kterými se nyní seznamuji. Zatím nebylo zahájeno trestní stíhání proti konkrétní osobě," řekl náměstek plzeňské okresní státní zástupkyně Pavel Tolar. Kriminalisté v této souvislosti vyslechli přes sedm desítek osob - jak dozorců, tak i vězňů.

"Spíše než úmyslná pomoc k útěku to byl ze strany dozorců ležérní přístup ke kontrolám. Nechali se ukolébat a žili v přesvědčení, že se nikdo z věznice nemůže dostat ven," řekl policista, který je s výsledky šetření seznámen. Podle něho policie ještě nemá k dispozici výslech Roztočila, který byl zadržen během útěku v Německu. "Chceme znát jeho verzi, jak se mu společně s Čabradou podařilo realizovat plán útěku. Chtěli bychom to zkonfrontovat s poznatky, které jsme k tomu sami zjistili ," dodal zdroj.

Vězni se sčítají před výjezdem aut z věznice

Věznice zpřísnila od útěku vězňů bezpečnostní opatření. "Z pracoviště Europap, odkud vězni utekli, byli vyřazeni odsouzení se zvýšenou ostrahou. Před výjezdem vozidla s materiálem z brány věznice, je provedena sčítací prověrka zaměstnaných odsouzených," uvedla mluvčí věznice Jana Bartošová. Podle ní byla také zřízena nová zařazovací komise, která rozděluje vězně na pracoviště.

Policie hlídá ohrožené osoby

Současně s pátráním po nebezpečném zločinci se aktivovala také ochrana osob, které jsou spojeny s jeho případem. Ti se právem obávaly msty ze strany  Romana Čabrady. "Obecně je stupeň ochrany osob různý, od zvýšení hlídek až po změnu identity osob - což ale není tento případ," uvedla pro Novinky mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

"Počty nasazených policistů, ani další přijatá opatření nemůžeme sdělit," doplnila mluvčí s odůvodněním, že by tím mohla být ohrožena bezpečnost osob. "Kauza je stále živá a informace proto nemůžeme zveřejnit," uvedla. Dá se tedy předpokládat, že osoby jsou i po měsíci pod policejní ochranou. Náklady na tuto akci policie nezveřejnila.

Zatímco Rostislav Roztočil byl zadržen několik dní po útěku v Německu, Čabrada uniká stále. Naposledy police v polovině listopadu uvedla, že Čabrada se nejspíš nenachází na území České republiky. Dle detektivů se zřejmě vydal na jih. Za cíl si pravděpodobně vybral Španělsko či Itálii. Údajně se snažil opustit Evropu, zmizet chtěl zřejmě do Thajska. [celá zpráva]

Nový ředitel věznice - jeden z potrestaných

Útěk vězňů z plzeňské věznice odstartoval ve vězeňské službě řadu kázeňských trestů a personálních změn, jejichž vrcholem bylo odvolání ředitele věznice Jaroslava Zemana. [celá zpráva]

Generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula za něj rychle našel náhradu a od prvního prosince šéfuje věznici Pavel Šefl, který dříve zastával funkci prvního zástupce ředitele. Kula se pro Šefla rozhodl i přes to, že byl jedním z potrestaných pracovníků věznice v souvislosti s útěkem Roztočila s Čabradou. [celá zpráva]

Kromě nového šéfa borské věznice jmenoval Kula s platností od 1. prosince také svého člověka do zbrusu nové funkce náměstka generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a výkon služby. Stal se jím Kulův dlouholetý kolega a přítel, dosavadní ředitel znojemské věznice, Milan Václavek. [celá zpráva]

Roztočil doufá, že bude obnoven jeho proces

Ihned po útěku zahájila policie rozsáhlou pátrací akci, která však na území našeho státu nepřinesla žádné ovoce. V polovině listopadu se pak v Německu podařilo zadržet Rostislava Roztočila, který žádá o znovuobnovení jeho procesu.

Soud o znovuobnovení Roztočilova případu zatím nerozhodl. Jednání odročil na leden příštího roku s tím, že požaduje vyslechnutí samotného Roztočila. Ten tak bude pravděpodobně vyslechnut v Německu. [celá zpráva]

Z Borů snadno a rychle

Čabrada s Roztočilem uprchli z věznice v Plzni na Borech ukryti v bedně na nákladním vozidle. Svůj čin dlouho připravovali, neboť v prázdné schránce byla nalezena řada pomůcek, jídlo i oblečení pro pobyt na svobodě. Při útěku nejspíš spolupracovali až ke státním hranicím. [celá zpráva]

Anketa

Jaký podle vás bude vývoj případu Čabrada?
policie ho do měsíce dopadne
4,8 %
policie ho v příštím roce chytí
19,9 %
Čabrada bude unikat několik let, ale bude zadržen
12,3 %
uprchlý vězeň se za mříže už nevrátí
63 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1320 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám