Hlavní obsah

Sněmovna: ortel o vydání poslance Doležala se blíží

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Policie podezírá poslance ODS Vladimíra Doležala, že se podílel na zprostředkování úplatku pro svého stranického kolegu, radního z Prahy 10 Tomáše Hrdličku. O vydání Doležala k trestnímu stíhání by měli poslanci hlasovat během současné schůze. Sdělil to místopředseda mandátového a imunitního výboru dolní komory Bohuslav Záruba (ODS).

Článek

O Doležalovo vydání k trestnímu stíhání Sněmovnu požádal policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Podle policejních zdrojů měl Doležal na přelomu loňského a letošního roku žádat úplatek 800 tisíc korun pro Hrdličku, který je členem rady městské části Praha 10 a je zároveň předsedou komise územního rozvoje. Peníze měli zaplatit dva podnikatelé za to, že jim místní radnice prodlouží povolení k provozování autobazaru a tržiště na pozemku gymnázia v Přípotoční ulici.

Až pět let

Jednomu z podnikatelů se však věc nelíbila a podal trestní oznámení. Policistům se podařilo zdokumentovat některé schůzky a jednání, jež poslanec zorganizoval. Vyšetřovatelé dospěli k podezření, že Doležal, který je poslancem zvoleným v pražském volebním kraji, zřejmě využil svého postavení a osobních kontaktů. Tím se mohl dopustit účastenství ve formě pomoci při spáchání trestného činu přijímání úplatku. Za tento trestný čin hrozí pachateli trest jednoho až pěti let vězení.

"Schůzkami to skončilo"

Doležal podezření policistů vůči sobě odmítl. Právu včera řekl, že o policejní žádosti zbavit ho imunity slyší poprvé.

"Považuji to za divnou a choulostivou věc, budu sám ve Sněmovně žádat o vydání k trestnímu stíhání," řekl Právu. Dodal, že už při podání vysvětlení na policii prohlásil, že se cítí nevinen. "Tam neproběhlo nic a ta desítka (Praha 10) to ani neschválila," uvedl poslanec.

"Oslovili mě občané, abych jim pomohl. Shodou okolností jsem jednoho z nich znal už léta, a tak jsem zprostředkoval určitá jednání a na tom to skončilo," podotkl Doležal.

"Na schůzkách, kterých jsem se zúčastnil, se jednalo o podmínkách, co je potřeba a co není potřeba. Jestli někdo něco..., netuším. To nemohu vědět. Těm lidem jsem nedokázal pomoci, protože to je věc Prahy 10. Z této Prahy znám jen pana Hrdličku jako funkcionáře ODS," řekl poslanec.

ing. Vladimír Doležal (ODS)

Narodil se 30. dubna 1965.

Poslancem je od roku 1998, od 16.7. 2002 je členem Rozpočtového výboru.

Vystudoval Gymnázium Přípotoční v Praze 10 a ČVUT,  obor dopravní a manipulační techniky.

Před vstupem do Poslanecké sněmovny pracoval jako tajemník Mětského úřadu Prahy 15.

Do ODS vstoupil v roce 1991.

Zdroj: ČTK a www.dolezalv.cz

Doležal je ve Sněmovně již druhé volební období, Hrdlička je v zastupitelstvu Prahy 10 stejnou dobu. Doležal působí již od roku 2001 v dozorčí radě České konsolidační agentury (ČKA) a také sám podniká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám