Hlavní obsah

Polská chemička znečistila řeku Olši

Právo, kij
KARVINÁ

Desítky hasičů musely celé pondělí likvidovat na Karvinsku únik látky z polské chemické továrny do hraniční řeky Olše. Z chemičky uniklo pravděpodobně velké množství uhlovodíkového rozpouštědla. Polská strana o tom českou vůbec neinformovala.

Článek

Vodohospodáři ještě v pondělí nevěděli, jaké škody látka napáchala a jestli v řece uhynuly ryby. "Látka unikla z chemičky Polyfarb v Cieszyně na polské straně, dostala se do celého toku řeky Olše," konstatovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Lidé si všimli velkých skvrn na hladině až v 15 kilometrů vzdálené Karviné. "Polská strana nás vůbec o úniku v chemičce neinformovala. Podle našich informací z ní uniklo už o víkendu 13 tun rozpouštědla," řekl mluvčí karvinského magistrátu Jaroslav Nakládal. Polská strana nejspíše spoléhala, že se nečistoty do řeky nedostanou.

"Když však začal sníh tát, látky prosákly do země a dostaly se do řeky," popsal mluvčí magistrátu. Hasiči vyrazili k Olši se speciální technikou a po jejím toku postavili několik norných stěn. "Není to ale příliš účinné," dodal Nakládal. Hasiči potvrdili, že jde nejspíše o uhlovodíkové rozpouštědlo. Vodohospodáři budou mít podrobnější informace o škodách v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám