Hlavní obsah

Muž nabízel výrobu výbušného systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

V sobotu zatkli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Prostějově dvaapadesátiletého nezaměstnaného muže z Olomoucka, který nabízel, že je na zakázku schopen vyrobit funkční nástražnou výbušninu.

Článek

Muž na ukázku nejdříve vyrobil malou výbušninu, kterou se podařilo policistům zadržet bez vědomí výrobce. Z výsledků expertizy Kriminalistického ústavu vyplynulo, že vyrobená zmenšená verze je plně funkční a může být aktivována pomocí mobilního telefonu. V takovém případě by mohla způsobit i smrt.

Policie našla velký zbrojní arzenál

"Z tohoto důvodu pracovníci ÚOOZ po konzultaci se státním zástupcem rozhodli nečekat, až muž vyrobí silnější dálkově ovládaný systém, a v sobotu v poledních hodinách ho v Prostějově zatkli. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor u něj bylo zajištěno přes 400 kusů nábojnic různých ráží do krátkých zbraní a běžně dostupné chemikálie, z nichž při správném užití a složení je možno vytvořit značně výbušnou směs," uvedla mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Policisté zatkli také 46letou ženu ze Zlína, kterou policisté viní z podílu na zprostředkování obchodů. Oba jsou obviněni z nedovoleného ozbrojování. Kriminalisté v současnosti šetří, zda muž v minulosti již nějaký nástražný výbušný systém nevyrobil.

S ohledem na možné následky při použití výbušného systému uvalil v neděli odpoledne soud na oba vazbu. A to i přes to, že horní hranice trestu odnětí svobody jsou jen tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám