Hlavní obsah

Výstřel na zasahujícího policistu nevyšel

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Skladování zbraní a také jejich používání proti lidem dostalo v pondělí před senát Krajského soudu v Brně 38letého Lubomíra Oslance z Větrného Jeníkova na Jihlavsku, který čelí obžalobě pro pokus vraždy policisty a dalších deliktů. Obžalovaný na své lavici jen seděl se sklopenou hlavou, ale na události ze 3. května letošního roku si dobře vzpomněl. Toho dne totiž podle obžaloby vyhrožoval smrtí své matce a málem zastřelil policistu.

Článek

"Obžalovaný doma přechovával různé výbušniny, několik vojenských pistolí a pušek s náboji. Právě 3. května odpoledne se nepohodl a matkou, kterou nejdříve udeřil, posléze jí dal k hlavě pistoli a hrozil zabitím. Při zásahu policie pak namířil na jednoho policistu a zmáčkl spoušť. Kvůli špatnému střelivu nedošlo k výstřelu a tak se snažil pistoli přebít a vystřelit znovu, což se mu už nepodařilo," uvedl v obžalobě státní zástupce Zdeněk Adámek.

Obžalovaný mluvil velmi tiše

Podole obžaloby i podle zasahujících policistů byl Oslanec pod vlivem alkoholu a choval se divně. Po nezdařeném výstřelu se snažil zbraň znovu nabít a obrátit proti sobě. Policisté mu však v dalším nebezpečném počínání zabránili. Pak ho odvezli a při prohlídce bytu zjistili, že tam má zbrojní arzenál.

Obžalovaný muž mluvil tiše, jako by se za své činy styděl, ale nic nezapíral. Přiznal, že je milovníkem zbraní a měl je doma na opravu. Chtěl si zažádat o zbrojní průkaz, ale neudělal zkoušky. Uvedl, že matku zabít nechtěl a nikdy by jí neublížil. Proč však vystřelil na policistu, to vysvětlit nedokázal a jen mumlal, že netušil, kdo ho jménem zákona vyzývá k odhození zbraně.

Muž se léčí z alkoholismu

"Žádné výzvy od policistů jsem neslyšel a když vlezli do bytu oknem, namířil jsem zbraň. Nevím proč jsem zmáčknul spoušť, ale chtěl jsem nějaké vysvětlení, co se vlastně děje. Vlastně jsem je chtěl jen zastrašit a neuvědomil jsme si situaci. Oni na mě taky mířili pistolemi," uvedl na svou obhajobu Oslanec, který se léčí z alkoholismu a tvrdil, že si nevšiml uniforem na mužích zákona.

Policisté i starosta obce Jan Hrbáč pak vypověděli, že muž byl zamčený v pokoji, zatím co se jeho matka třásla strachem o život u nich autě. "Vyzývali jsme ho už venku, aby vyšel ven s rukama nad hlavou. Pak jsme si vzali neprůstřelné vesty a po žebříku vlezli do okna. Když vystřelil, ale jen to cvaklo, tak jsme na něj skočili, aby nemohl přebít a znovu střílet na nás nebo na sebe," uvedl velitel zásahu Miloš Prchal, který se podruhé narodil.

Případ soudci odročili, protože před vynesení trestu musí zajistit ještě další důkazy, než rozhodnou o vině a případném trestu. Protože se pokusil zavraždit policistu, hrozí Lubomíru Oslancovi trest od 12 do 15 let, ale soudci ho mohou snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám