Hlavní obsah

Policie: Univerzitní profesor hrozil bombou

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie dospěla k závěru, že uznávaný vysokoškolský profesor a vědec Josef Pecen šířil poplašnou zprávu. Nic na tom nezměnilo, že vedoucí katedry fyziky na České zemědělské univerzitě v Praze Pecen vinu popírá a po škole se šušká, že věc ve skutečnosti spískal z pomsty neúspěšný student.

Článek

Sám Pecen ale na dotaz Práva, zda může tuto teorii potvrdit, odpověděl, že nechce nikoho podezírat. Letos v září si na tísňové lince 112 vyslechli anonymní telefonát, že je na letišti bomba. Událo se to v předvečer čtvrtého výročí teroristického útoku na newyorská dvojčata.

Protože anonym neupřesnil místo, na všech letištích v ČR se odehrála řada bezpečnostních opatření. Škody, které vznikly uzavřením důležitých dopravních uzlů včetně letiště v PrazeRuzyni, se pohybují řádově v miliónech. Podle policie byl volajícím Pecen. Hovor na tísňovou linku přišel z mobilu jeho manželky. "Máme důkazy a dosvědčují to i znalecké posudky," řekl mluvčí policie Ladislav Bernášek. Jde například o znalecký posudek z oboru fonoskopie, tedy analýzy hlasu. "Ještě v tom případě provádíme další šetření," doplnil.

SIM kartu lze naklonovat

Docent Pecen obvinění komentuje lapidárně: "Je to blbost. Byli jsme s manželkou doma. Nevím, jak se to mohlo stát, a ani si nedokážu představit, jak to je technicky možné. Nicméně osobně mobil moc nepoužívám," uvedl s tím, že manželce na policii pustili záznam třívteřinového telefonátu a jeho hlas nepoznala. "Slyšela jen nějaké pazvuky," dodal.

Podle odborníků není neproveditelné naklonovat SIM kartu z mobilu profesorovy ženy, pachatel by ale musel znát určité údaje jako PIN nebo PUK. Pecen uvedl, že neví, kdo by to mohl udělat a jaký by měl motiv. Nicméně to prý má negativní dopad na pověst školy.

"To je velmi vážné. Tomu, kdo to spáchal, hrozí až pětiletý trest," sdělil právník Tomáš Horák. Jde nejspíš o čin, kterým se pachatel dopustil vážné poruchy v hospodářském provozu nebo v činnosti státního orgánu a ten měl zvláště závažné následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám