Hlavní obsah

Domobranu skinů v Orlové hlídala zásahová jednotka

Právo, Josef Gabzdyl
ORLOVÁ

Třicet přívrženců extremistického Národního odporu Slezsko vyšlo v sobotu v Orlové na Karvinsku do ulic a založilo domobranu. Jejich první hromadnou akci policejní zásahová jednotka hned v zárodku roztříštila do malých skupinek.

Článek

 Hlídky skinů chtějí městskou část Poruba, kterou z větší části obývají Romové, údajně bránit před zlodějíčky  a násilníky. "Už nebudeme přihlížet tomu, jak se všude krade, a není proti tomu obrana. Co si myslet o Romech, jak s basebalovou pálkou čekají před školou na děti?" vysvětlil maskovaný jednatel sdružení, ale jméno neprozradil. Extremisté chtějí v ulicích hlídkovat až dvanáct hodin denně po dobu jednoho měsíce. "Když uvidíme někoho třeba jak krade, tak ho zadržíme a předáme policistům. Nebudeme mít zbraně, vše bude podle zákonů," sliboval mladík.

Orlovský starosta Vladimír Farana (Levý blok) se snažil akci zabránit. S organizátory měl schůzku, na které se jim snažil jejich plán rozmluvit. Marně. "Říkáte, že chcete zajistit klid mezi lidmi, ale tímhle jen tyto spory rozdmycháváte," oponoval mladíkům a připomněl, že pachatelé nedávné loupeže už jsou ve vazbě. "Tři týdny je tady klid," konstatoval starosta a varoval skiny, že jestli budou ve velké skupině, bude to považovat za nepovolenou demonstraci, kterou okamžitě nechá rozpustit.

Přesto mladíci i několik dívek vyšli pohromadě. Po pár metrech je však zastavil kordón policistů ze zásahové jednotky. "Rozdělte se na skupinky po dvou až třech lidech, jinak vás nepustíme," prohlásil jeden z policistů. Na akci se připravilo asi devadesát městských i republikových policistů. "A v ulicích budeme hlídky takzvané domobrany monitorovat. Hodláme zabránit jakýmkoliv střetům," uvedl karvinský policejní mluvčí Stanislav Sobol.

Romové proti, lidé mají strach

V ulicích se okamžitě vyrojily skupinky Romů a počínání skinů se jim zjevně nelíbilo. "Je to rasismus. Kriminalitu nedělají jen Romové. Jestli někoho napadnou, tak si to s nimi vyřídíme," prohlásil jeden z přihlížejících Romů.

Lidé z Orlové-Poruby přiznávají, že je kriminalita sužuje už hodně dlouho. "Musela jsem zrušit zahradu, protože stejně všechnu úrodu rozkradli. S manželem nikdy nechodíme do města společně, vždy někdo z nás zůstává doma. Ale domobrana nic nevyřeší," vypověděla jedna z orlovských občanek. "Jméno ale nepište, žiji tady 25 let, tak vím, že se to nevyplácí. Nevydržela bych tady," vysvětlila a dodala, že situace se zhoršila poté, co se do Orlové údajně přistěhovali Romové ze zrušeného hotelového domu v nedalekém Bohumíně. Lidé proto sepisují petici za zřízení policejní služebny v Porubě, za dva týdny listiny podepsalo zhruba pět stovek lidí. V Orlové s přibližně 34 tisíci obyvateli žije podle odhadů na 1 200 Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám