Hlavní obsah

Případ napadení záchranáře bude u soudu pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případ předloňského útoku na lékaře pražské záchranné služby bude mít u soudu další pokračování. Při pátečním obnoveném líčení senát vyslechl jediného svědka a přečetl písemnou výpověď jednoho z dvojice obžalovaných, poté jednání odročil na 14. prosince.

Článek

Senát zřejmě bude chtít vyslechnout přímého účastníka nehody, po které k incidentu mezi posádkou havarovaného vozidla a lékařem sanitky v dubnu 2003 došlo. Navíc k pátečnímu soudu nepřišli dva znalci, které měl senát v plánu vyslechnout. 

Obvodní soud se útokem na záchranáře zabývá již podruhé. Dva útočníky nejprve soud poslal na 4 a 2,5 roku do vězení. Kvůli procesnímu pochybení musel soud letos v záři rozsudek nad odsouzenými Tomášem Půtou a Václavem Chmelenským zrušit.

Útok se stal v noci 28. dubna 2003 v Radotínské ulici v Praze 5. Opilý řidič osobního vozidla narazil do sloupu veřejného osvětlení a také do stromu. V autě byli zaklíněni čtyři lidé - těžce zraněný Daniel Herain, lehce zranění Půta s Chmelenským a zatím neznámý muž, kterému říkali Miša.

Půta figuroval v Berdychově gangu

Po příjezdu sanitky a hasičů měli podle obžaloby Půta s Chmelenským napadnout lékaře záchranky.

Záchranáře prý jeden z nich udeřil pěstí do oka a pak ho na zemi kopal do hlavy a do těla. Druhý se k němu přidal. Útočníci poté údajně napadli i ostatní členy posádky sanitky a také hasiče, kterým se však podařilo Půtu s Chmelenským nakonec zneškodnit a předat policii. Napadený lékař měl po útoku zraněnou hlavu, otřes mozku a pohmožděniny po celém těle.

Půtovo jméno je známé i pro jeho domnělé členství v údajném Berdychově gangu. Prý se podílel na dvou loupežích kamiónů, na přepadení a únosu jednoho podnikatele, na loupeži v bytě dalšího a také na únosu a následné vraždě podnikatele Václava Skaly.

V posledním skutku figuruje jako obviněný také Daniel Herain, který prý rovněž patří do údajného Berdychova gangu. Právě jeho výslech soudu chybí a požadují ho i oba obhájci. "Je to třetí klíčový účastník a svědek události, který by mohl popsat, co se tam vlastně stalo," uvedl Půtův advokát Jaroslav Ortman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám