Hlavní obsah

Nový trest domácího vězení bude znamenat večery a víkendy doma

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REBUPLIKA

Celé víkendy doma, ve všední dny příchod nejpozději v osm večer a pak už také nevytáhnout paty z domova. Jejich pobyt v této době mimo dům by omlouvalo jedině to, že jsou v práci nebo s akutním problémem u lékaře či v nemocnici. Tak by měl v budoucnu vypadat život těch, kterým soud uloží trest domácího vězení.

Článek

Novinku zavádí s platností od ledna 2007 nový trestní zákoník, který ve středu schválila Sněmovna. Musí jej ale ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Domácí vězení bude soud podle nového trestního kodexu moci uložit až na dva roky, a to lidem, kteří spáchají trestný čin z nedbalosti, například někoho zraní či zabijí při dopravní nehodě.

Budou jej ale moci dostat i pachatelé méně závažných úmyslných trestných činů, u kterých je horní hranice trestní sazby maximálně tři roky. Mohli by to být například neplatiči alimentů nebo drobnější zlodějíčci.

Na elektronickou kontrolu nejsou peníze

Podle zákona se bude kontrolovat dvěma způsoby - buď elektronickým kontrolním systémem, kdy dotyčný například dostane na ruku či nohu náramek a jeho pohyb bude za pomoci příslušného zařízení sledovat nejbližší policejní služebna, nebo bude "domácího vězně" namátkou kontrolovat probační úředník.

Jak ale včera Právo ujistil mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun, z finančních důvodů budou nejméně po dobu několika prvních let kontrolu zajišťovat pouze probační úředníci.

"Vězeňská služba by měla připravit finančně přijatelný projekt na spuštění tohoto systému v horizontu pěti let. Do budoucna se počítá i s tím, že by se využíval i u věznů, kteří opustí věznici za prací nebo na vycházku," uvedl mluvčí.

Představa, že kontrola pachatelů, kterým soud uložil domácí vězení, bude ležet výhradně na bedrech jeho podřízených, ale vyvolává hluboké vrásky na čele ředitele Probační a mediační služby Pavla Šterna. Stále se totiž potýká s nedostatkem lidí. "Já k tomu mohu říci jediné. Pokud na to nebudeme personálně připraveni, tak to nebudeme schopni zajistit tak, jak zákon předpokládá. A naše nynější personální situace tomu rozhodně neodpovídá," řekl Štern včera Právu. Probační a mediační služba má v tuto chvíli celkem 238 lidí a dalších dvacet nabírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám