Hlavní obsah

Soud rozhodne o obnově Roztočilova procesu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodne o tom, zda obnoví proces uprchlého vězně Rostislava Roztočila. Ten byl před dvaceti lety odsouzen v nepřítomnosti na 24 let za vraždu egyptského studenta, počátkem listopadu však z plzeňského vězení s Romanem Čabradou utekl. Roztočil je nyní ve vazbě v Německu, kde byl po svém útěku zadržen. Jednání soudu se proto nezúčastní.

Článek

"Žádost o jeho vydání do Česka jsme ještě nepodali, čekáme na podklady od soudu," řekl Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Doplnil, že ministerstvo by s žádostí stejně počkalo až na rozhodnutí soudu o případné obnově procesu.

České orgány totiž nebudou mít ve snaze o Roztočilovo vydání jednoduchou úlohu. Podle Dimuna bude česká strana žádat o vydání pro maření výkonu úředního rozhodnutí, jehož se dopustil svým útěkem z vězení. Ten však sám o sobě není v SRN trestným činem, pokud při něm vězeň například nikoho nezraní.

Údajný vrah utíkal s biblí v batohu

Podle vyjádření Zdeňka Jemelíka ze spolku pro nezávislou justici Šalamoun, který případ sleduje, německá justice vydání nepřipustí, pokud pražský krajský soud Roztočilův proces neobnoví.

K obnově soudního líčení by se přikláněl i šéf resortu spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Podle něj je v případu řada nejasností a proces před dvaceti lety neprobíhal standardním způsobem.

"Proces byl zajímavý tím, že byl podle všeho výsledkem práce StB a demonstroval, co všechno si StB vymyslí, aby dostala neposlušné občany z emigrace zpět do vlasti," řekl Právu Roztočilův vídeňský přítel Philipp Janýr. Právě u něj ve Vídni se Roztočil  po svém útěku krátce ukrýval, než se dostal do Německa, kde byl zatčen.

"Pan Roztočil  si nepřeje nic jiného než obnovení svého procesu. Útěkem chtěl upozornit na stav soudnictví a vězeňství v ČR," uvedl Janýr s tím, že Čabrada, který útěk zorganizoval, si Roztočila vybral za společníka kvůli jeho inteligenci a schopnostem.

"Potřeboval někoho moudrého a někoho, kdo to může do detailu promyslet a s potřebnou důkladností provést," vysvětlil Janýr. Roztočil  měl podle něj při útěku u sebe kromě náhradního oblečení a mobilního telefonu i bibli. "Ani jeden z nich přitom nebyl ozbrojen," uvedl. O svém případu se prý Roztočil  chystá napsat knihu.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vězeň je již zřejmě za hranicemi

Spolek Šalamoun, který sleduje justiční omyly, dostal ve středu po poledni zprávu, že Rostislav Roztočil odsouzený na 24 let vězení, který uprchl v úterý...

Výběr článků

Načítám