Hlavní obsah

Mezinárodní drogový gang je za mřížemi

Právo, apb
PRAHA

Čeští a němečtí protidrogoví detektivové pozatýkali 17 údajných gangsterů narkomafie. "Šlo o akci Club, která byla vedena společně s německými partnery od loňského roku," řekl v úterý Právu zástupce ředitele Národní protidrogové centrály Robert Šlachta. Gang vyráběl a dodával na evropský drogový trh pervitin ve vysoké chemické čistotě.

Článek

"Tak vysoké čistotě se říká krystal, protože látka vypadá jako led," vysvětlil Šlachta.

Narkogang fungoval tak, že do severních Čech dovážel z Německa efedrin, kde látku čeští výrobci zpracovali na pervitin a ten se pak přes Německo dostával na evropskou drogovou scénu. "V podstatě tak pachatelé reagovali na úspěšné zákroky směrem k českým výrobcům efedrinu," konstatoval Šlachta.

Policisté zadokumentovali, že k nám bylo ilegálně dovezeno od roku 2004 okolo 60 kilogramů efedrinu v nákupní ceně 3 500 euro za jeden kilogram. Z tohoto množství bylo možné vyrobit až 48 kilogramů pervitinu. Cena jednoho kilogramu pervitinu-krystalu na drogovém trhu je okolo 25 tisíc euro.

Ze zadržených pachatelů narkogangu je 11 německých a 6 českých občanů. Německé občany vyšetřuje německá policie. Z českých občanů jsou čtyři ve vyšetřovací vazbě a dva jsou vyšetřováni na svobodě. V případě, že budou uznáni vinnými, jim hrozí až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám