Hlavní obsah

Téměř sedm let vězení za podvod s evropskou dotací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud v úterý odsoudil za podvodné vylákání mnohamiliónové dotace Sergeje Moreva na šest let a deset měsíců do vězení. Za úvěrový podvod muži hrozilo až dvanáct let. Proti dnešním rozsudku je možné se odvolat k vrchnímu soudu. Obviněný vinu odmítá. Jedná se o jeden z prvních objasněných případů týkajících se zneužití prostředků pocházejících z evropských dotací.

Článek

Morev má na sedm let zakázáno také podnikání. Rus kromě trestu odnětí svobody musí uhradit ministerstvu pro místní rozvoj 7,4 miliónu korun a ministerstvu financí 240 000 euro (téměř sedm miliónů korun).

 Obžaloba vinila absolventa vysoké školy ministerstva vnitra v Permu na Sibiři z toho, že podvodem vylákal z ministerstva pro místní rozvoj dotaci ve výši zhruba 15 miliónů korun na inovaci technologie výroby konzerv.

Nakoupil staré stroje na místo nových

V říjnu 2002 uzavřelo ministerstvo pro místní rozvoj s Morevem smlouvu o poskytnutí dotace ve výši přibližně 18 miliónů korun. Polovina prostředků měla být vyplacena z českého státního rozpočtu, druhá z rozpočtu Evropské unie. Morev získal zálohu ve výši asi patnáct miliónů na nákup nových strojů na zpracování masa.

Morev však podle obžaloby peníze zneužil tím, že pořídil dvacet let staré stroje, na místo nových. Peníze z dotací navíc údajně použil na úhradu starých dluhů. Z dotace měl také pro svoji vlastní potřebu využít 12 miliónů korun.

Žalobce dále uvedl, že Morev zatajil úřadníkům ministerstva, že jeho firma je předlužená, dluží na sociálním a zdravotním pojištění i věřitelům, což ji přivedlo do konkurzu. Údajně měl také předložit zfalšovaný doklad o tom, že je schopen projekt spolufinancovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám