Hlavní obsah

Za popírání holokaustu jde mladík k soudu

– PRAHA

Před soud půjde mladík, který při státním svátku 28.října demonstroval před německým velvyslanectvím na podporu německého vězně a popírače holokaustu Ernsta Zündela. Jednadvacetiletý muž je z popírání holokaustu obviněn také.

Článek

"Spis jsem odeslala na Obvodní soud pro Prahu 1," uvedla žalobkyně Zdeňka Galková. Muži za podporu a propagaci hnutí potlačujících svobodu člověka hrozí trest na šest měsíců až tři roky. Za tento trestný čin může být souzen každý, kdo veřejně popírá, zpochybňuje nebo schvaluje nacistické zločiny.

Šestašedesátiletý Zündel byl v Německu obviněn z toho, že prostřednictvím internetu šířil nenávist vůči Židům a tvrdil, že se holokaust - tedy vyvraždění šesti miliónů Židů za druhé světové války - nikdy nestal. Demonstrace na Zündelovu podporu před německým velvyslanectvím v Praze se zúčastnilo asi 70 neonacistů, kteří ambasádě předali petici. Policie zadržela dva demonstrující mladíky. Muže který půjde k soudu vyšetřovala na svobodě. Druhý mladík byl propuštěn, protože se podezření na spáchání trestného činu neprokázalo.

Protinacističtí aktivisté si před velvyslanectví přinesli řadu transparentů. "Kdo se nepoučil z historie, je nucen si ji prožít znovu," stálo například na jednom z nich. Na dalších byly snímky z koncentračních táborů. Když jeden z odpůrců neonacistů vykřikl, že nacisté zavraždili 1,7 miliónu židovských dětí, obviněný muž podle žalobkyně výsměšně reagoval: "Jenom". Jeho chování nahrála policie na videokazetu, kterou bude mít soud k dispozici.

Řečníci z řad pravicových extremistů Zündela hájili, podle nich je vězněn bezdůvodně. V rozhovorech s přítomnými novináři ale sdílní nebyli - nechtěli říct, kdo jejich akci organizuje, odmítali prozradit svá jména a neodpovídali ani na dotazy, zda s Zündelovými názory souhlasí. Tvrdili, že jim jde obecně o svobodu slova, kterou podle nich státní orgány Zündelovi upírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám