Hlavní obsah

Italové stojí před soudem za obchod s kokainem

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za zvýšených bezpečnostních opatření předvedla eskorta před senát Krajského soudu v Brně 48letého Berardina Mitidieriho a jeho 25letého syna Marca z Itálie, kteří v Brně žili a podle obžaloby obchodovali s kokainem. Oba muži, kteří se chovali naprosto klidně, však dávali jasně najevo, že zatčení berou jako policejní provokaci bezúhonných Italů.

Článek

"Berardino Mitidieri nejprve sám v rozmezí let 1998 až 2000 prodal dvěma mužům jeden a půl kilogramu kokainu za zhruba 2 250 000 korun. Posléze v prosinci 2001 domluvili nákup kokainu z Holandska od dvou policejních agentů, za který by na černém trhu vydělali víc jak 5 miliónů korun," uvedla státní zástupkyně.

Podle spisu patřili oba muži k organizované skupině obchodníků s drogami, která pracovala v několika zemích Evropy a dobře věděli, jak a koho kontaktovat. Přesto po přečtení obžaloby začali dávat najevo, že jsou obětí policejního komplotu. Hájili se tím, že Berardino Mitidieri podnikal a měl restauraci Arkádia a jeho syn pracoval jako číšník.

Obžalovaní: obchod vykonstruovali policisté

"Žádný obchod s kokainem nikdy nebyl a obžaloba se nezakládá na pravdě. Já jsem sice bral marihuanu a kokain, ale to jen někdy a tak maximálně dvakrát do měsíce, jinak jsem s drogami nic neměl. Oba muži, o kterých jsem se až později dověděl, že jsou policejními agenty, se mi představili jako Laďa a Manfréd a tvrdili, že obchodují s nábytkem," vypověděl otec Mitidieri.

Podle něj ho oba agenti kontaktovali s cílem dostat ho za mříže a celý obchod vykonstruovali. Nejprve po něm chtěli, aby jim pomohl sehnat lístky na závody Formule 1 v Itálii a posléze mu nabídli dovezení nábytku z Itálie na vybavení restaurace.

Drogy jim museli údajně podstrčit, protože on i jeho syn jsou slušnými lidmi. "Od zatčení prožívám nejtěžší období svého života a věřím, že se pravda ukáže," prohlásil Berardino.

Agenti budou svědčit v utajení

Soud bude vyslýchat řadu svědků včetně policejních agentů, kteří budou vyslýcháni tajně, pod smyšlenými jmény. Pokud se jim podaří prokázat, že skutečně obchodovali s kokainem a patřili k organizované skupině dealerů drog, mohou skončit za mřížemi až na 15 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám