Hlavní obsah

V Třešti umrzla čtyřicetiletá žena, žila na ulici

Právo, Jiří Jíra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Čtyřicetiletá Helena Diňová z Jihlavy se stala první obětí letošní zimy. Tělo ženy bez známek života objevil v pátek ráno krátce před sedmou hodinou v průjezdu domu na Malém náměstí v Třešti na Jihlavsku náhodný chodec. Policie i radnice ve městě shodně odmítly, že by umrzl někdo z místních bezdomovců.

Článek

Totožnost ženy potvrdil její vzdálený příbuzný Miroslav Lakatoš, který byl na místo nálezu těla mezi prvními přivolán. "Byla to Helena Diňová, sestra manželky mého bratra Laca," potvrdil Lakatoš Právu v Třešti v pátek odpoledne. Rodina včetně mrtvé patří mezi bezdomovce.

Smrt konstatoval hned po ránu přivolaný lékař. "Ke smrti došlo v důsledku podchlazení. Cizí zavinění bylo vyloučeno, pro zjištění okolností smrti ženy byla nařízena soudní pitva," uvedla mluvčí jihlavského policejního ředitelství Jaroslava Slavíková. Případem se dále zabývají policisté z třešťského obvodního oddělení.

Podle Lakatoše měla Diňová přijet do Třeště ve čtvrtek. "Helenu a její sestru Veroniku jsem potkal nejprve asi v půl třetí odpoledne, říkaly, že přijely nakupovat. Pak jsem je viděl sedět a popíjet tamhle na lavičce u kostela. Naposledy jsem je viděl kolem páté hodiny," popsal čtvrteční setkání Miroslav Lakatoš. O dalším osudu sester nevěděl.

Žijí na ulici

Ve městě se objevila i odlišná verze vývoje událostí před zbytečnou smrtí v mrazu, kdy ranní teplota klesla k deseti stupňům pod nulou. Celá parta  měla popíjet v noci společně v některém z třešťských zákoutí, neboť bezdomovci měli být při penězích. O den dříve se v Třešti vyplácely sociální dávky.

Lakatošovi žijí v Třešti na ulici od konce srpna letošního roku, kdy je na základě rozhodnutí soudu nechala radnice kvůli neplacení nájemného vystěhovat z domu v blízkosti centra města. Pět dospělých lidí nemá od té doby stálou střechu nad hlavou. Kromě Miroslava Lakatoše tak žije venku jeho bratr Štefan, jejich manželky a ještě jedna žena. "Bojíme se, že dopadneme jako Helena, radnici je to úplně jedno. Teď jsme v takové staré boudě za pilou u trati, ale nejpozději do konce týdne musíme odejít," přiblížil současnost svoji i svých blízkých Miroslav Lakatoš.

Radnice se hájí tím, že po soudním vystěhování nabídla rodině náhradní ubytování v azylovém domě, v ubytovně i v domově důchodců. "Myslím si, že postup města nebyl nepřiměřený. Rodině Lakatošových jsme se snažili pomoci, oni žádný z návrhů neakceptovali," řekl starosta Třeště Vladislav Nechvátal (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám