Hlavní obsah

Za koncert neonacistů padla další dvě obvinění

Právo, Ivan Langr
JABLONEC NAD NISOU

Jablonecká policie obvinila další dva muže v souvislosti s koncertem extremistů, který ve Zlaté Olešnici na Jablonecku 12. listopadu rozehnala speciální zásahová jednotka těžkooděnců. Třicetiletý muž z Mladoboleslavska a o tři roky mladší muž ze Semilska měli doma nahrávky písní a rasistickou tématikou a výbušniny. Podle policie se přímo podíleli na organizování koncertu.

Článek

Oba nyní čelí obvinění z podněcování nenávisti vůči skupině osob a muž ze Semilska i obvinění z nedovoleného ozbrojování. Stíhaných osob je tak za koncert celkem už pět. Řekla to jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Policisté na v bydlišti mužů zajistili mimo jiné videokazety, digitální videokamery, reklamní plakáty, texty písní, razítka s rasistickou tématikou, CD nosiče, fotoaparát se záběry z oslavy, počítač a také nelegální pyrotechniku.

"Řada z věcí skutečně nesla znaky propagace rasismu, některé ještě zkoumají odborníci ze speciálního policejního útvaru. Oběma mužům už ale bylo sděleno obvinění z trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, za což jim hrozí až tři roky vězení," podotkla Knopová.

Během prvních tří dnů vyšetřování už kriminalisté obvinili z podněcování k nenávisti vůči skupině osob 24 letého účastníka koncertu ze Sokolova a za propagaci hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod také dva občany Nizozemí, kteří na koncert vezli fašistické a nacistické předměty a materiály a byli zadrženi na jedné z příjezdových cest do obce. Všech pět lidí je vyšetřováno na svobodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám