Hlavní obsah

Vrchní celní rada dostal pokutu za půlmiliardový celní dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V souvislosti s půlmiliardovým celním dluhem jihlavské společnosti M5, za nějž je mimo jiné stíhán uprchlý miliardář Radovan Krejčíř, padl první trest. Vrchní celní rada z Generálního ředitelství cel Lubomír Žemlička byl u Obvodního soudu pro Prahu 4 odsouzen trestním příkazem k peněžitému trestu ve výši 50 tisíc korun za to, že dluh nijak neřešil, ačkoliv o něm věděl.

Článek

"Proti rozhodnutí jsme si podali odpor, případ se proto bude projednávat v hlavním líčení," řekla v pátek státní zástupkyně Blanka Valsamisová. Za vznik celního dluhu jsou vedle Krejčíře, který nyní žije na Seychelských ostrovech, stíháni další dva muži. Policie po více než třech letech ukončila vyšetřování, obvinění se nyní seznamují se spisem.

Vrchní celní rada podle policie na přelomu let 2001 a 2002 s celním dluhem M5 nic neudělal a nezabránil ani jeho nárůstu. V té době přitom již přesáhl 100 miliónů korun. "Řešení věci z jeho strany spočívalo pouze ve formálních opatřeních," uvedla před časem mluvčí policie Jana Pinková. 

Dluh dosáhl půl miliardy

Obchodní společnost M5, disponující povolením nezajišťovat celní dluh, tak mohla po několik dalších týdnů pokračovat v dovozu pohonných hmot. Teprve na přímý pokyn generálního ředitele celníků byla v lednu 2002 přijata opatření, která dalšímu růstu dluhu zabránila. Částka v té době ale již dosáhla půl miliardy korun.

Žemličkovi, který je stíhán za maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, hrozí až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Stíhaný exředitel právního odboru patřil podle České televize k renomovaným právníkům. V 90. letech se podílel na přípravě řady daňových zákonů a dodnes přednáší problematiku celního zákonodárství.

Krejčíř a spol. se podle policie nelegální činnosti dopouštěli od listopadu 2001 do ledna 2002. Policie míní, že zneužívali povolení nezajišťovat celní dluh. To znamená, že nemuseli hned na hranicích hotově platit clo. Přitom je nejistila třetí osoba, například spediční firma či banka. Zákon takové povolení umožňuje, ale celní dluh musí být uhrazen do deseti dnů. Obvinění však dluh nespláceli.

Reklama

Výběr článků

Načítám