Hlavní obsah

Sníh zavřel na dvě hodiny přechod Cínovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kvůli silné sněhové vánici byl v pátek ráno uzavřen česko-německý hraniční přechod Cínovec na Teplicku pro veškerou dopravu. Osobní automobily mohly pro přejezd hranic do Německa využít přechod Petrovice na Ústecku. Přechod byl opět otevřen po půl jedenácté dopoledne.

Článek

"Nad město Dubí by se již měly dostat vozy silničářů, které cestu k přechodu upraví," řekla ráno k uzavřenému hraničnímu přechodu Cínovec mluvčí cizinecké policie Eva Hauková.

Sněhové řetězy by měly být povinnou součástí vybavení všech řidičů nákladních aut, kteří se chystají do Beskyd. Na silnicích tam leží zledovatělá vrstva sněhu a kamiony s těžkým nákladem mohou ve stoupáních uvíznout. Ve čtvrtek kamion na několik hodin zablokoval silnici vedoucí k česko-slovenskému hraničnímu přechodu Makov-Bumbálka.

jižních Čechách jsou silnice sjízdné, nutná ale je zvýšená opatrnost. V horských oblastech Českokrumlovska a Prachaticka zůstává místy zledovatělá vrstva sněhu na komunikacích udržovaných pouze inertním posypem, před zmrzlým sněhem varují silničáři také na silnicích nižších tříd na Táborsku a Jindřichohradecku. Silnice první třídy na ostatních místech v kraji jsou většinou po chemickém ošetření holé, suché a vymrzlé a jsou sjízdné bez omezení. Na komunikacích nižších tříd leží zejména v lesních úsecích ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Ústeckém kraji sněží, silnice jsou sjízdné s opatrností. Ve vyšších polohách leží vrstva ujetého sněhu. Kromě Děčínska a Lounska, kde zatím sníh tál, jsou všude v terénu vozy údržby. Hraniční přechod Cínovec byl uzavřen.

Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Řidiči proto musí být při jízdě do zimních středisek velmi opatrní. Ujetý sníh leží i na některých vozovkách nižších tříd na Rychnovsku a Náchodsku.

Karlovarském kraji slabě sněží a některé úseky silnic namrzají. Zvláště ve vyšších horských polohách Krušných hor může na cestách ležet až dvoucentimetrová vrstva nového sněhu. Po chemickém posypu by měl ale na většině komunikací postupně odtávat.

Silnice v Pardubickém kraji jsou převážně holé. Ve vyšších polohách leží na vozovkách sníh, místy se tvoří sněhové jazyky. Silnice první třídy jsou holé a vymrzlé. Zvýšenou pozornost musí podle silničářů věnovat řidiči jízdě zejména v lesních úsecích, kde může na vlhkých silnicích vznikat námraza. Ujetá vrstva sněhu do tří centimetrů leží na silnicích nižších tříd v okolí Hlinska na Chrudimsku, Poličky a Moravské Třebové na Svitavsku a ve vyšších polohách Ústeckoorlicka. Sněhové jazyky se začínají tvořit zejména u Hlinska a Skutče v chrudimském okrese.

Silnice v Plzeňském kraji jsou  sjízdné, na horách na nich leží vrstva sněhu. Jinak jsou silnice většinou suché a vymrzlé, někde mokré po chemickém posypu. Téměř ve všech okresech drobně sněží. Se zvýšenou opatrností by měli řidiči jezdit zejména v okolí Železné Rudy a Rokyty na Klatovsku, kde leží sníh. Problémy mohou mít i na Kralovicku, kde jsou vozovky mokré po chemickém ošetření. Na Rokycansku jsou silnice sice suché a vymrzlé, ale v lesních úsecích jsou místy zbytky sněhu. Na Domažlicku jsou vozovky většinou mokré po chemickém posypu, ve vyšších polohách je místy sníh do dvou centimetrů.

Silnice ve Zlínském kraji jsou dnes na většině území sjízdné. Místy však namrzají, řidiči by proto měli být při řízení velmi opatrní. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré, na krajnicích občas leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách nižších tříd ve výše položených místech leží ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem.

Na sněhové přeháňky by dnes měli být připraveni řidiči i v Olomouckém kraji. Mírně sněžilo i v noci, podle silničářů jsou ale všechny cesty sjízdné. Ve vyšších polohách však musejí počítat místy s rozbředlým sněhem a na vedlejších komunikacích s ujetou vrstvou sněhu. Zbytky rozbředlého sněhu jsou i na silnici přes Červenohorské sedlo, na niž padají námrazy ze stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám