Hlavní obsah

Syn policejního šéfa opět osvobozen

Právo, Aleš Honus
FRÝDEK-MÍSTEK

Už třetí osvobozující rozsudek si ve čtvrtek u Okresního soudu ve Frýdku-Místku vyslechl policejní podpraporčík Václav Habrnál mladší, syn stejnojmenného šéfa okresní policie, a jeho kolega Kazimír Heczko. Soud tentokrát dospěl k názoru, že sice provedli nepovolenou domovní prohlídku a brali při ní věci, které brát neměli, nešlo ale o trestný čin.

Článek

"Žalovaný skutek se stal, ale nejde o trestný čin. Soud připouští, že by mohlo jít o kázeňský přestupek, ale protože od události již uplynula delší doba, je promlčen," řekl soudce.

Podle původní obžaloby Habrnál a Heczko při nepovolené domovní prohlídce v rodinném domku několikrát trestaného podezřelého Radomíra Czudka, kde hledali nelegálně držené zbraně a střelivo, ukradli tři historické medaile a jeden čepicový odznak v hodnotě 4800 korun. Policisté se ale hájili, že k prohlídce měli ústní souhlas majitele domku a medaile se mezi zabavenými věcmi objevily omylem. Všimli si jich prý až ve chvíli, když je našli později zapadlé v kufru služebního auta.

Třinečtí policisté Habrnál a Heczko byli obžalováni ze zneužití pravomoci veřejného činitele, několik měsíců byli dokonce postaveni mimo službu. Okresní soud ve Frýdku-Místku je ale loni v červnu zprostil obžaloby. Verdikt potvrdil i krajský soud, ke kterému se odvolal žalobce. Na jeho podnět pak podala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová dovolání u Nejvyššího soudu, který oba rozsudky zrušil a nařídil nové projednání.

Policisté měli k prohlídce ústní souhlas

"Nejvyšší soud zjistil extrémní nesoulad mezi skutkovými zjištěními a výrokem soudů," vysvětlil státní zástupce Alois Dlouhý. Okresní soudce tentokrát ve čtvrtek v odůvodnění rozsudku připustil, že policisté skutečně jednali v rozporu se zákony, poukázal ale na to, že měli k domovní prohlídce ústní souhlas poškozeného, a především na to, že jim nebyl prokázán úmysl medaile ukrást.

Čtvrteční rozsudek stále není pravomocný. Státní zástupce si proti němu opět podal odvolání. "Stále trvám na tom, že jednání obžalovaných je trestným činem," řekl Alois Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám