Hlavní obsah

Vladimír Hučín byl zproštěn obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Přerovský okresní soud zbavil ve čtvrtek Vladimíra Hučína obvinění ze všech šesti trestných činů, ze kterých byl obviněn. Hučín byl obžalován za svoji činnost v devadesátých letech, kdy pracoval jako příslušník Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle žaloby podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit.

Článek

Soud projednával případ tři roky. Hučín podle obžaloby neuposlechl rozkaz, zneužil pravomoci veřejného činitele a dopustil se nedovoleného ozbrojování. Měl také šířit utajované informace, poplašné zprávy a nakládal neoprávněně s osobními údaji. Hučínovi hrozilo vězení až na deset let, obžaloba požadovala výši trestu v jedné třetině této sazby.

Obhajoba oproti tomu žádala zproštění obvinění v celém rozsahu. Dle obhájce se jednalo o proces na politickou objednávku. Dle názoru Hučína se stal nepohodlným především proto, že upozornil na prorůstání komunistů do státní sféry.

Obhájce zpochybnil jednoho z hlavních svědků

"Vědomě šířil poplašné zprávy, záměrně nepravdivě informoval BIS, sám podněcoval radikalizaci levicového extremismu. Přechovával utajované písemnosti a pořizoval si kopie evidenčních lístků občanských průkazů," uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Jana Staňková. Podotkla, že přitěžující okolností je podle ní dlouhá doba páchání trestných činů i jejich počet.

Hučín svoji vinu od začátku popíral. "Hlavní prioritou bylo odstranit mě z BIS," uvedl během projednávání procesu. Podle jeho obhájce Stanislava Devátého, neměla obžaloba pro svá tvrzení proti Hučínovi důkazy. Obhájce zpochybnil zejména věrohodnost svědka Vlastimila Švéda, který dle svého tvrzení vyráběl pro Hučína na zakázku výbušniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám