Hlavní obsah

Pozůstalí po obětech od Nažidel odškodněni nebudou

PRAHA

Manželé Pudilovi, kteří při nehodě zájezdového autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku v roce 2003 přišli o čtyři členy své rodiny včetně dvou dětí, nedostanou od firem pořádajících zájezd žádné odškodnění. Žalované firmy se odvolaly proti původnímu rozsudku s tím, že vinu na nehodě měl řidič autobusu.

Článek

Vrchní soud v Praze v úterý zrušil verdikt plzeňského soudu, který jim přiznal odškodnění ve výši 2,8 miliónu korun. Sumu měly vyplatit firmy LSK Sokolov a Vlna Chomutov. Proti verdiktu se ale odvolaly s tím, že necítí za nehodu odpovědnost. Poukázaly na to, že havárii zavinil odsouzený řidič Pavel Krbec. [celá zpráva]

Krbec si již odpykává osmileté vězení. Podle soudu jel s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení. Vedle 19 mrtvých si nehoda vyžádala také těžká zranění 34 cestujících.[celá zpráva]

Firma byla vymazána z obchodního rejstříku

Dopravce LSK, který na cestu do Alp poskytl autobus, měl podle Krajského soudu v Plzni Pudilovým zaplatit dva miliony korun. Než však začalo odvolací řízení, byla firma vymazána z obchodního rejstříku. Vrchní soud proto musel řízení proti ní zastavit, a to přesto, že předsedkyně odvolacího senátu Zdenka Ferešová naznačila, že odpovědnost za drtivý zásah do soukromí manželů Pudilových nese právě LSK.

Obhájce Pudilových Alexandr Kocián označil rozhodnutí obchodního soudu o výmazu LSK za vysoce nekorektní. "V době, kdy byli zlikvidováni, nepřiznali, že proti nim byl veden spor, a krajský obchodní soud poté odmítl řízení o likvidaci znovu otevřít," řekl novinářům Pudil. Jeho právník nyní přemýšlí, zda je možné proti LSK ještě podniknout nějaké právní kroky. "

Právní a lidský pohled na věc

Druhou firmou, která měla platit odškodné - každému z manželů 400.000 korun, je cestovní kancelář Vlna. Bránila se, že zájezd nijak neovlivňovala, a nemohla se proto dopustit žádného opomenutí. "Věc má dvě složky, právní a lidskou. Ten, kdo nechce platit, je považován za necitlivého, ale u soudu bychom se měli soustředit na tu právní složku," uvedl právník cestovní kanceláře a soud mu dal za pravdu. "Žalovaný (Vlna) není původcem neoprávněného zásahu do soukromí, neprokázalo se, že by se dopustil protiprávního jednání," konstatovala Ferešová.

S tím ale právník Pudilových nesouhlasí. Podle něj základem jejich žaloby je, že si u cestovní kanceláře objednali zájezd a předpokládali, že se dostanou bezpečně na místo a zpět, což kancelář nezajistila. "Vlna spolupracovala s takovou společností, která nedbala na to, aby bezpečnost cestujících byla řádně zajištěna," tvrdí Kocián. Právník Vlny ale zase namítá, že firma nemůže nést odpovědnost za absolutní náhodu: "Je to stejné, jako kdyby mě zažalovali rodiče mé koncipientky za to, že zahynula cestou k soudu."

Manželé chtějí mít v ruce rozsudek

Manželé Pudilovi již dříve řekli, že jim nejde o peníze, ale o to, aby v ruce drželi rozsudek, který jim odškodnění přiznává. Verdikt by podle nich vytvořil precedens pro pozůstalé, kteří mají nárok na odškodnění. Podle nich žalobu na odškodnění podalo dalších pět nebo šest lidí poškozených havárií u Nažidel. Krajský soud o nich ale ještě nejednal.

Nejhorší havárie autobusu na českých silnicích za poslední desítky let se stala na počátku března 2003 u obce Nažidla v jižních Čechách. 54 českých turistů se tehdy vracelo z lyžařského zájezdu z alpského střediska Ramsau. Dvoupatrový autobus Neoplan sjel ze silnice a zřítil se ze stráně.

Reklama

Související články

Řidič od Nažidel trvá na poruše

Pavel Krbec z Chebu, jehož ruce svíraly volant dvoupatrového neoplanu v tragickém okamžiku, kdy autobus u Nažidel na Českokrumlovsku vyletěl ze silnice...

Výběr článků

Načítám