Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku policistovi za nezákonné vyšetřování

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky potvrdil v úterý ostravský krajský soud bývalému policistovi Lumíru Chovancovi. Policejní kapitán provedl nepovolenou domovní prohlídku v domě ženy, podezřelé z krádeže, a přitom vyhrožoval jejímu manželovi.

Článek

Chovanec, který donedávna šéfoval kriminalistům ve Slezské Ostravě, tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil, a rozsudek odmítl komentovat. Zřejmě ale počítal, že se svým odvoláním neuspěje. Od policie totiž k 1. září odešel na vlastní žádost, s příslušným odstupným a doživotní rentou.

K incidentu došlo 1. prosince 2003, kdy policie v Ostravě zatkla Lucii Sičovou, kterou podezírala, že okradla svoji známou o 15 tisíc korun. Zatímco policisté ženu vyslýchali, kapitán Chovanec se měl do jejího domku vrátit a pomocí výhrůžek přinutit příbuzné Sičové, aby ho pustili dovnitř.

"Říkal, že když mu prohlídku neumožníme, přijde se soudním povolením a prokope nám celý byt," vypověděl u Okresního soudu v Ostravě manžel Sičové, která byla obžaloby z krádeže loni zproštěna. Matka podezřelé ženy, která již nežije, dokonce vypověděla, že po ní policista chtěl peníze, které si našetřila na pohřeb. "Řekl, že když mu je dám, tak už se nic nebude vyšetřovat," vypověděla do protokolu ještě před svou smrtí.

Státní zástupce Alois Dlouhý byl s verdiktem spokojen. "Soud vyslal důležitý signál všem policistům, kteří by si chtěli práci ulehčovat podobnými nezákonnými praktikami," řekl žalobce Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Související články

Policista odsouzen za vyhrožování podezřelé

Za neoprávněnou domovní prohlídku spojenou s vyhrožováním dostal v pondělí 38letý policejní kapitán Lumír Chovanec od Okresního soudu v Ostravě rok vězení,...

Výběr článků

Načítám