Hlavní obsah

Soud poslal drogové dealery dohromady na 86 let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci poslal v úterý třináct členů vietnamského gangu z Ostravy na celkem 86 let do vězení. Odsouzení byli za to, že nakupovali, upravovali, sami spotřebovávali a prodávali drogu dalším osobám. Odvolací soud svým rozhodnutím snížil obžalovaným původní tresty.

Článek

Trestné činnosti se obžalovaní dopouštěli v roce 2002. Odvolací soud jim snížil tresty, které jim v prosinci loňského roku vyměřil Krajský soud v Ostravě. Jednotlivé osoby si v současnosti odpykávají tresty od 3,5 do 9,5 let vězení. Vrchní soud se na rozdíl od soudu prvního stupně neztotožnil s myšlenkou, že obžalovaní tvořili organizovanou skupinu. Zároveň se více zaměřil na osobní podíl jednotlivců na trestné činnosti, čemuž také přizpůsobil tresty.

Gang skládající se ze sedmi obžalovaných, včetně dvou žen, získával nejméně od října do prosince 2002 v Praze heroin, který pak převážel do Ostravy. V několika bytech pak drogu míchali s jinými látkami a rozdělovali do takzvaných psaníček. Na sever Moravy postupně dovezli minimálně 947 gramů drogy, ze které vytvořili přibližně 4735 psaníček.

Na samotném prodeji se podílelo dalších šest osob. Zisk z prodeje činil více jak milión korun. Kromě dvanácti osob vietnamské národnosti spolupracovala s gangem také pětadvacetiletá Češka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám