Hlavní obsah

Lanovku na Klínovci zachvátily plameny

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLÍNOVEC

Plameny zachvátily v pondělí po šesté hodině večer horní stanici sedačkové lanovky na nejvyšší horu Krušných hor Klínovec. Oheň spolykal střechu a dřevěnou část druhého podlaží objektu, kde byl dosud penzion. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Článek

Na pomoc přispěchali hasiči z Německa

"Požár způsobil škody za zhruba čtyři milióny korun," uvedl Miroslav Lukeš z krajského hasičské sboru. "Příčina požáru, který zlikvidoval střechu o velikosti zhruba 25 x 13 metrů a druhé nadzemní podlaží objektu, je zatím v šetření," dodal s tím, že hasiči likvidovali požár až do šesti do rána. "Podílelo se na tom celkem dvanáct hasičských vozidel a šedesátka hasičů, přičemž přizváni byli i dobrovolní hasiči z německého Oberwiesenthalu," podotkl Lukeš.

Na požár upozornil člen horské služby. "Přijížděl do sídla horské služby na Klínovci, když uviděl, jak se z horního sídla lanovky čoudí," popisoval náčelník horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad. "Na parkovišti nad ním se náš záchranář otočil, ale to už ze střechy šlehaly plameny. Zavolali jsme rychle hasiče, ale ještě než přijeli, podařilo se nám naštěstí odtáhnout z bezprostřední blízkosti hořícího objektu osobní automobil na plyn," líčil záchranář s tím, že z objektu se rovněž podařilo vynést celkem pět propan butanových lahví.

Náročný zásah plný problémů

"Hasiči museli pro vodu jezdit k hydrantu, protože rezervoár vody na Klínovci je porouchaný a byl prázdný," upozornil Chlad. "Zásah komplikovalo sněžení a silný vítr, který foukal přímo pod střechu objektu. Na úzké zasněžené silnici ke Klínovci se cisterny pendlující od hydrantu nedokázaly vyhnout, přestože před nimi jezdil pluh krajské správy silnic," popisoval problémy Chlad.

Pomoci ale museli také vodohospodáři. "Na naše upozornění, napojili přívod vody k hydrantům i ze zdroje na Myslivnách," pochvaloval si spolupráci starosta Božího Daru pod Klínovcem Jan Horník. "Problémy byly rovněž se zamrzlými víky hydrantů," dodal. "Naopak pozitivní je, že požár nezachvátil rolbu v garáži pod objektem, pouze jí prasklo čelní sklo," dodal Horník.

Lanovka zřejmě poškozená není

"Podle prvních obhlídek to vypadá, že požár nezasáhl strojovnu a rozvaděče lanovky," uvedl Michael Kuneš, starosta Jáchymova, kterému lanovka včetně přilehlého penzionu a restaurace patří. "Je tam sice hodně vody po zásahu, ale teoreticky to vypadá, že by bylo možné lanovku rychle opět zprovoznit. Byli bychom rádi, kdyby se to podařilo během zimní sezóny," uvedl Kuneš, podle kterého je ale třeba řešit situaci komplexně. "Nyní snad každý pochopí, že je třeba na Klínovec vyvést vodovod. Obrátíme se s takovým projektem na Vodohospodářské sdružení města a obcí západních Čech," dodal Kuneš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám