Hlavní obsah

Chybou soudkyně skončil dealer na svobodě

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Kvůli opomenutí ostravské okresní soudkyně Jany Bochňákové byl začátkem listopadu propuštěn z vazby cizinec Maxoud Mougadov, obžalovaný z rozsáhlé distribuce drog. Předseda Okresního soudu v Ostravě Vít Veselý proto požádá kárný senát, aby Bochňákovou potrestal.

Článek

Soudkyni, která zapomněla v zákonné lhůtě prodloužit vazbu, hrozí důtka, nebo maximálně snížení platu. "Kárná žaloba se již připravuje a bude podána v nejbližší době. Jde o závažné pochybení, které by mohlo u jiné profese projít bez povšimnutí, na soudce jsou ale kladeny vyšší nároky," uvedl předseda soudu Veselý.

Obžalovaný k soudu přišel, i když nebyl ve vazbě

Propuštěný cizinec je spolu s dalšími lidmi obviněn ze závažné trestné činnosti, například z nedovolené výroby a držení drog, nedovoleného ozbrojování a dalších zločinů. Podle předsedy soudu nemělo opomenutí soudkyně zatím vliv na soudní řízení. "Hlavní líčení proběhlo i po jeho propuštění a obžalovaný k soudu přišel," řekl Veselý.

Soudkyně Jana Bochňáková odmítla své pochybení vysvětlit. "Nebudu se k tomu vyjadřovat. Nashledanou," řekla do telefonu.

Podobného pochybení se začátkem minulého roku dopustil také soudce ostravského krajského soudu Miroslav Mucha, který zapomněl prodloužit vazbu Marku Šostákovi, kterého o několik měsíců dříve nepravomocně odsoudil na 13,5 let vězení za vraždu veksláka. Mucha, který je považován za jednoho z nejkvalitnějších ostravských soudců, to vysvětlil pracovní vytížeností. Kárný senát Vrchního soudu v Olomouci ho za to potrestal důtkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám