Hlavní obsah

Řidiči na dálnicích bourali na námraze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Sněhové přeháňky a nízké teploty komplikují život řidičům na českých silnicích. Dopravní nehody komplikují průjezd na dálnici D1, teplická dálnice D8 je po dopravní nehodě ve směru na Prahu zablokována. Na silnicích ve vyšších polohách zůstává ležet rozbředlý sníh. Silničáři nabádají řidiče k velké opatrnosti, zejména v horských a vyšších polohách.

Článek

Nehoda kamiónu zablokovala v pátek ráno teplickou dálnici D8 na 29. km ve směru na Prahu mezi Roudnicí nad Labem a Novou Vsí. Vozidlo zůstalo zavěšené přes svodidla nad svahem. Vyprošťování vozidla a odstraňování následků nehody potrvá zřejmě několik hodin. Policie odklání dopravu na souběžnou silnici druhé třídy.

Několik nákladních aut skončilo v příkopu na 98. km dálnice D1 ve směru na Brno, další stojí na dálnici. Zablokované jsou oba jízdní pruhy a tvoří se dlouhé kolony. Nedaleko, na 96. km blokuje komunikaci také nehoda dodávky a kamiónu. Kolona je dlouhá tři kilometry. Další nehoda se stala na 109. km ve směru na Brno, kde vjel u výjezdu od čerpací stanice kamión do příkopu a o kousek dál havarovala Avie. V místě je omezen průjezd. Dálnici sužují chvilkové sněhové přeháňky.

Olomouckém kraji musí řidiči opatrně projíždět výše položenými úseky na Šumpersku a Jesenicku. Po nočních sněhových přeháňkách jsou vozovky chemicky upravené, holé a mokré. Ve vyšších polohách leží rozbředlý sníh. Silničáři odstraňovali sníh také ve vyšších polohách na Prostějovsku a Šternbersku. V okrese Olomouc vyrazili silničáři do vyšších poloh na Šternbersku.

Pardubickém kraji jsou silnice po nočních srážkách mokré a i v nižších polohách místy namrzlé. Ve vyšších polohách Chrudimska a Ústeckoorlicka leží na silnicích první sníh. Ve směru z Pardubic na Opatovice se staly, zřejmě kvůli náledí, dvě nehody. Namrzlé mohou být mosty a nadjezdy. Silnice prvních tříd v Pardubickém kraji jsou převážně mokré, zbytky sněhu zůstávají na silnicích nižších tříd, hlavně v lesních úsecích v okolí Vysokého Mýta a Lanškrouna. Ve vyšších polohách Chrudimska, v okolí Skutče a v oblasti Železných hor leží na silnicích zbytky sněhu.

Silnice v jižních Čechách jsou všechny bez větších problémů sjízdné. Místy se však objevují sněhové přeháňky. Silnice I/39 z Volar do Chlumu na Prachaticku, kde se nesolí, je sjízdná jen se zimní výbavou. Vozovky prvních tříd ošetřované chemicky jsou převážně holé a mokré. Ve vyšších polohách Strakonicka a Prachaticka je na silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Karlovarském kraji v noci na pátek slabě sněžilo a sníh zůstává ležet na cestách hlavně ve vyšších polohách Krušných hor. Na některých silnicích byla ráno až centimetrová vrstva slabé sněhové pokrývky, která ale během dne patrně po chemickém posypu odtaje.

S vlhkými až mokrými vozovkami musejí řidiči počítat také ve Zlínském kraji. Ve vyšších polohách ještě místy na silnicích zůstává vrstva sněhu do dvou centimetrů. Sněžení již na většině míst v kraji ustalo, nyní se srážky vyskytují pouze na Kroměřížsku. Silničáři zde varují před sníženou viditelností. Na Vsetínsku je na silnicích druhé třídy ve vyšších polohách slabá vrstva sněhu.

V některých částech Středočeského kraje v pátek ráno sněžilo a místy namrzají vozovky a tvoří se náledí. Silničáři provádějí chemický posyp a na nejvíce ohrožená místa na Kutnohorsku a Kolínsku musely vyjet i sypače. Silnice namrzá na Mladoboleslavsku především na rychlostní silnicí mezi Turnovem a Prahou. Mírně namrzlá je i silnice druhé třídy v oblasti Chyňavy na Berounsku. Ostatní silnice ve Středočeském kraji jsou bez větších problémů sjízdné, holé a mokré. Teplota se ráno pohybovala od mínus tří do plus tří stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám