Hlavní obsah

Soud pustil ženu, která pobodala manžela

Novinky, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Úlevou a štěstím se rozplakal 48letý Jiří Tyrner z Klatov nad rozsudkem Krajského soudu v Plzni, který potrestal jeho o osm let mladší manželku za to, že jej pobodala, pouze mírným podmínečným trestem. Protože byla jeho žena Adela zároveň po půl roce propuštěna z vazby, dojetí bylo o to větší.

Článek

Plzeňský soud udělil ženě za ublížení na zdraví tříletý trest s podmínečným odkladem na pět let. Tyrnerová musí zároveň postoupit protialkoholní léčbu.

Obžalovaná se původně zpovídala z pokusu vraždy svého manžela, kterému zasadila loni v říjnu tři bodné rány kuchyňským nožem v jejich klatovském bytě. Útoku předcházela hádka mezi partnery, kterou vyostřilo i množství alkoholu. Pár se totiž osudného dne opil v restauraci, cestou domů mezi nimi propukl spor a Tyrner ženu několikrát uhodil.

Trestní senát se dnes přiklonil k mírnému potrestání hlavně na základě znaleckých posudků i přání manžela. Ten se snažil během líčení soud přesvědčit, aby jeho manželku pustil domů.

Matka obžalované byla zavražděna

"Motivem činu byl prostý afekt strachu, když obžalovaná chtěla zřejmě zabránit dalšímu útoku manžela. Z dřívějšího života, kdy otec před jejíma očima zavraždil její matku a první manžel ji fyzicky napadal, má vtisknut agresivní vzorec mužů. Podle soudu jednala impulsivně, cítila se napadena, a to spustilo její obranný reflex. Kromě toho poškozený dával najevo, že má zájem, aby se manželka vrátila, a že jí odpustil a nepřeje si, aby byla potrestána. Proto se soud rozhodl pro podmíněný trest," uvedl v odůvodnění předseda senátu Jan Špeta.

Rozsudek není zatím pravomocný, protože se proti němu státní zástupkyně odvolala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám